Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

Λογική και Συναίσθημα

Για απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • «Εσύ, ένας άνδρας και ένα αγόρι είστε οι μόνοι επιζήσαντες από ένα αεροπορικό δυστύχημα στα Ιμαλάια. Η μόνη περίπτωση να γλιτώσετε είναι αν περπατήσετε αρκετές ημέρες ώστε να φτάσετε σε ένα χωριό. Το αγόρι όμως έχει σπασμένο πόδι και πολύ λίγες πιθανότητες να ζήσει και επιπλέον δεν έχετε φαγητό. Ο άνδρας προτείνει να σκοτώσετε το αγόρι και να το φάτε ώστε να καταφέρετε να επιβιώσετε. Θα σκότωνες το αγόρι αν αυτό εξασφάλισε τη σωτηρία σου;»

  • «Είσαι μέρος μιας ομάδας που συμπεριλαμβάνει 8 παιδιά και έχετε πιαστεί όμηροι στη ζούγκλα από τρομοκράτες, οι οποίοι σου προτείνουν να ελευθερώσουν εσένα και τα παιδιά με αντάλλαγμα να σκοτώσεις έναν άλλο όμηρο. Στην αντίθετη περίπτωση θα σκοτώσουν όλους τους ομήρους. Θα έκανες ότι σου ζήτησαν προκειμένου να σώσεις τον εαυτό σου και 8 παιδιά

  • «Είναι περίοδος πολέμου και ένας γιατρός του εχθρού, σου ζητάει τα παιδιά σου για να κάνει πάνω του θανατηφόρα πειράματα. Σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις να δώσεις ένα από τα δύο ώστε να σώσεις το άλλο. Αν αρνηθείς θα πάρει και τα δύο τελικά. Τι θα έκανες;»

Νομίζω σας τσάκωσα! Μήπως σκεφτήκατε με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική; Για προσπαθήστε να σκεφτείτε αυτή τη φορά πιο λογικά και αφαιρέστε κάθε είδους συναίσθημα. Δεν γίνεται, ε; Αλλά και από την άλλη έστω ότι τα καταφέρνετε δεν είναι διαφορετική η απάντηση σας;

Ύστερα από σχετική έρευνα ερευνητών άρχισε λίγο να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από το πως παίρνουμε κάποιες αποφάσεις σε ηθικά διλήμματα. Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως πρώτα παίρνουμε μια απόφαση και στη συνέχεια έμπαινε το συναίσθημα. Αποδεικνύεται ότι, τελικά, το συναίσθημα παίζει πρωταρχικό ρόλο και όχι απλά συναινετικό. Γιατί; Απλό. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ηθικό δίλημμα οι λογικές σκέψεις δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα αυτό το κενό να το καλύπτει το συναίσθημα.

Πόσες φορές δεν έχετε πει: Αχ, αυτός είναι πολύ ευαίσθητος, πολύ συναισθηματικός. Πολλές φορές!!

Για σκεφτείτε αυτό τον άνθρωπο. Άραγε αυτός τι είδους απόφαση θα έπαιρνε σε κάποια από τα παραπάνω διλήμματα; Μην πάτε μακριά. Ακριβώς από κάτω ο Θάνος τα λέει πολύ ωραία για την Εθνική Ελλάδος. Είμαστε οι Έλληνες ένας λαός ιδιαίτερα εκφραστικός, συναισθηματικός; Κατά την γνώμη μου, ναι. Άρα με βάση όλα τα προηγούμενα εξηγείται η αντίδραση όλων των Ελλήνων φιλάθλων. Άλλων λιγότερο και άλλων περισσότερο. Ανάλογα το πόσο συναισθηματικοί είναι. Άμα σκεφτόμασταν μόνο με την λογική νομίζω κάπως έτσι θα ήταν(άλλωστε και εγώ Έλληνας είμαι, δεν μπορώ να σκεφτώ απολύτως λογικά!) οι αντιδράσεις:

« Ήμασταν άτυχοι, αφού είχαμε σε κακή μέρα το Νικοπολίδη.»

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτό μας ξεχωρίζει από τους άλλους λαούς. Άμα μια τέτοια έρευνα γινόταν στην Ελλάδα τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά: 90% συναίσθημα και 10% λογική!

Και μια τελευταία απορία : Η έκφραση « Τέρας λογικής» πλέον θα έχει ισχύ;

koutsou

3 σχόλια:

Xanthiotes είπε...

Μια πολυ σωστη αποψη για την αντιδραση των φιλαθλων. Απλα πιστευω πρεπει να ξερουμε ποτε αντιδραμε με συναισθημα,και να μην το μεγαλοποιουμε τοσο...η αντιδραση των φιλαθλων ξεκινησε και οφειλεται στο συναισθημα,αλλα επειδη ηταν ακραια,πρεπει να συνεχισουμε και να βρουμε και αλλες επιπλεον αιτιες.
Θανος

foudaristos είπε...

Κάπου διάβασα το εξής(δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος το έγραψε αλλά είμαι της άποψης "κράτα τον στίχο και γάμα τον καλλιτέχνη")

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΚΑ,ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ"
....με τις όποιες συνέπειες....

περί αντιδράσεων ο λόγος...

agrotis είπε...

Πάντα παίζει και το συναίσθημα, γιατί σχεδόν παντα αντιδρούμε κατά 99% αυθόρμητα,οπότε όπως λέει και ο foudaristos μη σε νοιάζουν οι συνέπειες! Ό,τι σου κατέβει πες το!