Σάββατο 21 Απριλίου 2007

ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΑ

Έχω ένα περίεργο «κουσούρι» (δεν έχω ιδέα αν η λέξη κουσούρι είναι ευρέως διαδεδομένη ή την λέμε μόνο στην Ξάνθη, το word πάντως δεν την αναγνωρίζει και με έχει πρήξει για να την κάνω «κουλούρι».) Κουσούρι σημαίνει ελάττωμα .

Έχω τρέλα με τα βιβλία. Φοβάμαι ότι αυτό την σήμερον ημέρα θεωρείται ελάττωμα και οι βιβλιοφάγοι θεωρούνται τουλάχιστον είδος υπό εξαφάνιση. Δεν θυμάμαι πότε με έπιασε η λόξα. Νομίζω πως τον καιρό που τελείωνα το γυμνάσιο, το έριξα με τα μούτρα στο (εξωσχολικό) διάβασμα.

Πάει, κόλλησα από τότε. Όταν μένω μόνος στο σπίτι, όχι δεν θα βάλω Λαμπίρη. Ούτε για 90η φορά τα Φιλαράκια. Θα πιάσω ένα βιβλίο. Και σχεδόν πάντα πριν τον ύπνο, ένα καλό βιβλίο με καλό φωτισμό από δίπλα (ποιος σηκώνεται να κλείσει φως...) Βρε τι κι αν γύρισα τρεις η ώρα σπίτι. Το βιβλίο με περιμένει δίπλα στο μαξιλάρι. Η τηλεόραση μου στέκεται στεναχωρημένη στην γωνία της και περιμένει μήπως και την ανοίξω, μήπως της δώσω λίγη σημασία. (καημένο χαζοκούτι, και το champions league από το ίντερνετ το βλέπω πια.)

Όταν μπαίνουν φίλοι μου και βλέπουν το στρώμα σκόνης που έχει πιάσει την οθόνη της με ρωτάνε γιατί είναι σε αυτήν την κατάσταση. (φήμες λένε ότι το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ανασκαφές στην τηλεόραση μου. Παίζει να βρούνε και τίποτα κόκαλα κάτω από το στρώμα της σκόνης.)

Η απάντηση μου είναι πως το καλύτερο πράγμα στην τηλεόραση είναι η φωτογραφία του σκυλιού μου επάνω της. Το τηλεκοντρόλ χάθηκε στον πρώτο χρόνο που ήρθα στη Θεσσαλονίκη και, με εξαίρεση τις κραυγές κάποιων που βαριούνται να σηκωθούν για να αλλάξουν κανάλι (έχει και κουμπιά στο κάτω μέρος), εμένα δεν μου καίγεται καρφάκι.

Στην Αγγλική φιλολογία έχουμε πολλά και καλά βιβλία για ανάγνωση και μας τα δίνουν απλόχερα. Όμως τα καλύτερα βιβλία θα τα βρεις ψάχνοντας. Θα τα ανακαλύψεις.

Έχετε μυρίσει παλιό βιβλιοπωλείο; Δεν σας κάνει τίποτα να βλέπετε ατέλειωτες στοίβες αναγνωσμάτων, το ένα πάνω στο άλλο; Γιατί τα βιβλιοπωλεία φαίνονται συνήθως μεγαλύτερα από μέσα απ’ότι απ’έξω;

(Σ’αυτό έχει δωθεί απάντηση.

Όπως ξέρετε η γνώση είναι δύναμη. Οπότε έχουμε:

Γνώση = δύναμη

Δύναμη= ενέργεια

Ενέργεια= ύλη

Ύλη= μάζα

Κι επειδή γνωρίζουμε ότι μεγάλες συγκεντρώσεις μάζας παραποιούν γύρω τους τον χώρο, μέσω αυτής της ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗΣ, και λίγα λες κουμπάρε, εξίσωσης, αποδεικνύεται το παραπάνω ερώτημα.)

Εγώ δεν ξέρω, μα πάντα μου άρεσαν τα βιβλιοπωλεία Απέραντοι τόμοι και εσύ να ψάχνεις να βρεις τι θα σου κρατήσει συντροφιά για τις επόμενες μέρες, βδομάδες.

Ένας καινούργιος συγγραφέας, ένα νέο βιβλίο κάποιου αγαπημένου, μια συλλογή.

Σου λέει ο άλλος «στάσου ρε φίλε, ποιος έχει λεφτά για βιβλία;»

Τα βιβλία είναι πάμφθηνα και συγχρόνως πανάκριβα. Ανάλογα που θα ψάξεις, και όποιος ψάχνει, βρίσκει. Δώστε ένα πρωινό με το φραπεδάκι στο χέρι και μπείτε μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο. (Αν ο πωλητής είναι ξενέρωτος και σου πει το φραπεδάκι έξω, πάνε σε άλλον. Μου έχει τύχει μόνο μια φορά. Πόσο γκαντέμης μπορείς να είσαι;)

Τσιμπήστε ένα βιβλιαράκι, μπορείτε να βρείτε και με 3 ευρώ αριστουργήματα. Βάλε και το φραπεδάκι, άλλο ένα, τέσσερα ευρώ θα σου βγεί. Σιγά τ’αυγά.

Όταν τελειώνω ένα βιβλίο, η πρώτη μου σκέψη θα είναι να συζητήσω γι’αυτό το βιβλίο και η δεύτερη, ποιο θα είναι το επόμενο. Το πρόβλημα είναι πως η συζήτηση τώρα πια γίνεται πιο εύκολα με αγνώστους στο ίντερνετ παρά έξω.

Όπως συζητάς για μια ταινία που είδες, μπορείς να μιλήσεις και για πολλή ώρα για ένα βιβλίο που διάβασες. Γιατί δεν το κάνεις;

Νιώθω ότι τα βιβλία εκπέμπουν μια ενέργεια, σε κάνουν να τα σέβεσαι. Δεν θα καταστρέψεις ένα βιβλίο. Δεν θα το πετάξεις. Πολλοί από εσάς, αν ψάξετε, θα βρείτε μέσα σε παλιά ντουλάπια, βιβλία που σας συντρόφεψαν όταν η ηλικία σας μετριόταν στα δάχτυλα ενός και δύο χεριών. Θα σας κάνουν να χαμογελάσετε μόλις τα δείτε.

Η ζωή δεν είναι μόνο εικόνες και ήχοι. Αυτά που βλέπουμε και ακούμε δηλαδή.

Είναι και αυτά που φανταζόμαστε και αυτό θα σου το δώσει ένα βιβλίο.

Θα σε κάνει να κλάψεις και να γελάσεις.

Και τα παιδικά βιβλία μας έκαναν να ταξιδεύουμε. Δώστε λίγη βάση, ακόμα μπορούν να το κάνουν.

Θυμάμαι, διαβάζοντας κάποτε ένα φανταστικό βιβλίο, το σταμάτησα για δυο μέρες επειδή είχε μόλις σκοτωθεί ένας ήρωας. Ήρωας του βιβλίου και δικός μου συγχρόνως. Είχα βουρκώσει. Δεν πίστευα ότι ο συγγραφέας, αυτή η μπάσταρδη μεγαλοφυΐα είχε σκοτώσει τον χαρακτήρα του. Δεν το δεχόμουν.

Κάτι σχετικά σχετικό και συνάμα άσχετο. (τι έγραψα πάλι ο άνθρωπας.)

Η νέα θεωρία των Πολλαπλών Χορδών, για την φύση του σύμπαντος μας, λέει ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις, πολλά σύμπαντα, που το ένα αγγίζει το άλλο χωρίς να το φτάνει ποτέ.

Σκεφτείτε το σαν σελίδες ενός βιβλίου που η μία πατάει πάνω στην άλλη μα η καθεμία λέει την δική της ιστορία. Αυτή η σκέψη μου αρέσει πολύ.

Τα βιβλία στην Ελλάδα δεν πουλάνε όσο θα έπρεπε. Αυτό βάσει στατιστικών και μετρήσεων. Το θεωρώ κρίμα για αυτή την χώρα. Το μυαλό μας καίγεται από τις εικόνες και αν δεν εξασκήσουμε την φαντασία μας, θα την χάσουμε.

Το βιβλίο θα σε πιέσει να φανταστείς, να σχηματίσεις τα χαρακτηριστικά του ήρωα, την ομορφιά ή την σαθρότητα ενός τόπου.

Σκεφτείτε ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε. Και απόψε το βράδυ, ότι ώρα και να γυρίσετε, πριν κοιμηθείτε, ξαπλώστε, ανάψτε δίπλα σας το πορτατίφ και ξεφυλλίστε ένα βιβλίο. Αφήστε το dvd για το σαββατοκύριακο. Μπορεί να σας τραβήξει το ενδιαφέρον και να κολλήσετε. Μπορεί πάλι να σας κάνει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Δεν θα σας κάνει κακό.

Υ.Γ. Μπορείτε να γράψετε ποιο βιβλίο ήταν το τελευταίο που διαβάσατε; (Και μιλάω για εξωσχολικό, μη μου πει κανένας εξυπνάκιας Βιολογία ΙΙ). Μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Εγώ για παράδειγμα την προηγούμενη βδομάδα, διάβαζα το ίδιο βιβλίο με έναν ηλικιωμένο κύριο μέσα στο λεωφορείο που με έφερε Θεσσαλονίκη.(Άτσα επιστημονική φαντασία ο μπάρμπας! Σωστός.)

Δώστε ένα λεπτάκι και αφήστε σε σχόλιο το όνομα του βιβλίου. Ξεκινάω πρώτος μ’αυτό που τέλειωσα εχθές.

Good Omens των Terry Pratchett και Neil Gaiman.

Υ.Γ.2 Αν πάλι ούτε θυμάστε ποιο ήταν το τελευταίο που διαβάσατε… Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας. Κοιτάξτε γύρω σας. Όλο και κάποιο σας περιμένει ανάμεσα σε ιστούς και σκόνες.

Constantine

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ouaou, me ekanes na 3anaskeftw polla pragmata :/ Symfwnw apolita me to oti an den e3askoume tin fantasia mas sto telos 8a tin xasoume, alla imaste ellines, goustaroume pio poly na mas dinoun etoimes eikones (vlepe TV) para na xalame faia ousia gia na tis skeftomaste. idika stis 3 sto vrady opws esy. Weirdo. :>

Ανώνυμος είπε...

ahaha, duuuh, 3exasa na grapsw to vivlio pou diavasa teleutaio. 8a me parete me tis tomates[nai, tomates, oxi ntomates giati eimai kai paramorfomenos na'oum] alla dn me noiazei kai poly afou to diavasa twra pia, paei. To solitary witch, loipon, tis Silver RavenWolf, oxi oti trela8ika kiolas alla okay. To witches bible einai pio oraio, exei pio polles plirofories kai tetxia. Arrivederci, Xanthi!

Ανώνυμος είπε...

Loipon...to teleutaio pou diavasa itan to "Misery" tou Stephen King kai prin ap'auto to "Dolores Claiborne"


P.S. Ti lexi kousouri den ti xrisimopoiite mono stin Xanthi!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου. Είναι κρίμα που οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα υποτιμούν τα βιβλία (και συνεπώς τον εαυτό τους)και στρέφονται στην τηλεόραση (αν και τα Φιλαράκια είναι άπαιχτα, ότι κι αν λέμε τώρα).Απ' όταν θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι, βίτσιο των γονιών μου που-ευτυχώς-μου το πέρασαν.Τελευταία διαβάζω τον Μαύρο Πύργο του Stephen King και το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι υπάρχουν άτομα τόσο παθιασμένα με το διάβασμα. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν το 'Γράμματα στον πατέρα' του Κάφκα. Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

i lexi vivlio antiprosopeuei sto mualo mou polles eikones,murodies,skepseis...nomizo oti me duo lexeis mporo na perigrapso auto pou aisthanomai..Aplotita kai Omorfia...
To teleutaio vivlio pou diavasa itan to "DRACULA" tou Bram Stoker

lovething είπε...

diavazw biblia apo otan ematha na diavazw. ftaiei gi'auto h megalyterh aderfh mou mallon. diavazw olwn twn eidwn ta biblia. de m'aresei na aporriptw kanena. apo ola pairnw kati. pragmati ki egw sxhmatizw eikones sto myalo mou apo tous xarakthres alla kai apo ta merh h' ta ktiria pou perigrafontai. mporw na "perpathsw" mesa s'auta. to biblio einai enas filos, mia syntrofia. ena kalo biblio mporei na se apozhmiwsei aploxera gia mia kakh mera!

to teleutaio biblio pou diavasa htan to "mexri to faro" ths Virginia Woolf. wraies perigrafes alla exw amfivolies gia th metafrash.

h kalyterh biblio-stigmh twn teleutaiwn etwn htan otan anakalypsa ton Tom Robbins :)

Griz είπε...

Είδες που είμαστε πολλοί αυτοί που διαβάζουμε βιβλία?Πάντως δεν έχεις άδικο..δε θυμάμαι κανένα συμφοιτητή μου να διαβάζει βιβλία όσο παράξενο και αν ακούγεται..μάλλον βρίσκουν άλλα πράγματα να κάνουν στην Ξάνθη!:P

Κι εγώ από πολύ μικρή είμαι εξοικειωμένη με το βιβλίο.. όταν τα διαβάζεις είναι σαν να βλέπεις ταινία με τις εικόνες που ζωντανεύουν σελίδα σελίδα..και τα δημιουργείς μόνος σου με το συγγραφέα όλα αυτά..μαγικό!

Ειδικά το συναίσθημα που λες όταν μπαίνω σε βιβλιοπωλείο [όχι απαραίτητα παλιό :P] και κυρίως μεγάλο, είναι απερίγραπτο!πάντα το λεγα πόσο ευτυχισμένη θα μουν να με παρατήσουν μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο για πολύ καιρό!Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις να ξεφυλλίζεις!

Χτες μπήκα σε βιβλιοπωλείο μετά τον καφέ αλλά με τραβολογούσαν να φύγουμε.. άσπλαχνοι.. :p

Τελευταίο βιβλίο "Τρυποκάρυδος" Τομ Ρόμπινς μες στο Πάσχα [η Lovething με μύησε στο συγκεκριμένο συγγραφέα :) ] και παρά τις αρχικές μου αμφιβολίες τελικά ήταν καλό!

Equilibrium είπε...

Τα τελευταία βιβλία που είχα διαβάσει η έστω μισοτελειώσει είναι το χρονικό του χρόνου, οι θεωρία τον υπερχορδών, Τα μαθηματικά και ο εγκέφαλος και με μια πολύ μικρή παρέκλιση τον κώδικα Da Vinci.
Συγνώμη αλλά παρότι έχω περάσει από την φάση της βιβλιοφαγίας δεν με κράτησε το άθλημα γιατι έχω μάθει χάρη στην γενία μου, και όχι εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαι έλληνας, να καλήπτω τις φαντασιώσεις μου με παιχνίδια, comic, ταινίες, συζητήσεις με φίλους.
Σιχαίνομαι τις στιγμές που κάθομαι μόνος στο σπίτι και όταν όντως συμβαίνει ψάχνω άλλες διεξόδους (όχι ναρκωτικά ούτε αλκοολ, πιο δημιουργικές η καταστροικές)

Ίσως χάνω ένα τεράστιο κόσμο από γνώσεις και εμπειρίες αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και προσωπικά προτιμώ να διαβάσω ένα καλό blog, να ακούσω μουσική την ώρα που κάνω εργασίες η να παιξω ένα rpg σε υπολογιστή η και όχι.

Για να πω την αμαρτία μου όμως ένας απο τους λόγους που δεν διαβάζω είναι ότι διαβάζω τραγικά αργά. Δεν ξέρω αν φταίει η μυωπία μου η απλά το γεγονός ότι έχω ξεσυνηθίσει αλλά διαβάζω οποιοδήποτε κείμενο σχεδόν στον διπλάσιο χρόνο απο τους περισσότερους φίλους μου. Ίσως αν βρω κανένα καλό πρόγραμμα για ανάγνωση ίσως αναθεωρίσω την τρέχουσα κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Loipon apo ta sxolia sas krataw auto pou eipe o/i lovething,oti ena vivlio se apozimiwnei gia mia kaki mera!Thumamai oti otan imoun sto sxoleio kai eidika stin 1h kai 2a lukeiou sixainomoun to gegonos oti ola peristrefontan gurw ap'ta mathimata,itan sxedon apagoreumeno na vgaineis exw tis kathimerines(afou eixes 6 wres sxoleio kai 3-4 frontistirio kai oti to upoloipo tis meras eprepe na diavazeis,ggrrrr).I moni diexodos gia mena itan ta vivlia(kai den ennow ta sxolika!).Kleidwna tin porta gia na min me enoxloun taxa(pws tha sugkentrwnomoun alliws?) kai diavaza otidipote allo ektos apo ta tou frontistiriou.Nomizw oti tote itan pou diavasa ta vivlia tis Isabel Allende to ena meta to allo! I kaluteri wra tis imeras itan gurw stis 8 to vradu, kleinomoun sto dwmatio mou kai ekana oti diavazw gia to sxoleio enw stin pragmatikotita vriskomoun se enan teleiws diko mou kosmo!Itan teleia!

lovething είπε...

Bruja μου ξύπνησες ωραίες μνήμες...Στην δευτέρα γυμνασίου έπαθα ένα μικρό πρόβλημα στα μάτια γιατί διάβαζα ξαπλωμένη στο πλάι στο κρεβάτι με το βιβλίο μπροστά στα μάτια μου :Ρ Πολλές φορές έκλεινα τα βιβλία μες στα σχολικά (στα Αρχαία, ποτέ στα Μαθηματικά) και κρυφοδιάβαζα όταν ανυπομονούσα για το τέλος :)

aniaris είπε...

Η μυρωδιά του κάθε βιβλίου είναι διαφορετική..και η μυρωδιά των βιβλιοπωλείων είναι η αγαπημένη μου.Μου αρέσουν τα παλιά βιβλιοπωλεία με τις ετοιμόρροπες βιβλιοθήκες και τα παλία(και φθηνά) βιβλία.Δε γίνεται να τα ψαχουλέψω λιγότερο από μια μιση ώρα.Το τελευταίο που διάβασα ήταν το "Βρώμικος κόσμος" του Μπουκόφσκι.Χαίρομαι τους ανθρώπους που διαβάζουν πολλά βιβλία.Μπράβο σου.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταιο βιβλιο που διαβασα ειναι η οδυσσεια. Πραγματικος ηρωας ο οδυσσεας,γιατι συνδυαζει τα ανθρωπινα χαρακτηριστικα,οπως πονο και νοσταλγια, αλλα και καποια θεικα χαρακτηριστικα,οπως το πολυ μυαλο. Εξ ου και πολυμηχανος..

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Υπάρχουν ιστολόγια σαν το δικό μου -αλλά και άλλων- που καταθέτουν πολλές προτάσεις σε ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Μπορείς να βρεις εκεί καλές ιδέες.
Καλή ανάγνωση
Πατριάρχης Φώτιος

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το διάστημα προσπαθώ να τελειώσω το Οχτώ της Katherine Neville. Και λέω προσπαθώ γιατί το διαβάζω εδώ και 9 μήνες περίπου! Εάν και μου αρέσουν τέτοιο είδους βιβλία, το συγκεκριμένο δεν μου πάει καθόλου! Διαβάζω 2 σελίδες και μετά νυστάζω, μου φαίνεται πολύ αργό. Πράγματα που θα μπορούσε να περιγράψει, πει σε 300 σελίδες το έχει κάνει 700, αυτή την εντύπωση μου δίνει. Βέβαια γούστα είναι αυτά. Αλλά έχω έτοιμο το επόμενο βιβλίο που νομίζω είναι πολύ "δυνατό" : Η αυτοβιογραφία του φωτός, του Γιώργου Γραμματικάκη. Πολύ θα τον ξέρουν από την Κόμη της Βερενίκης. Ας ελπίσω να το ξεκινήσω γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....