Τρίτη 1 Μαΐου 2007

Τα Γιαννενα μεσα απο τα ματια ενος φοιτητη


Μολις φτασεις στα Γιαννενα, το πρωτο πραγμα που σου κανει εντυπωση ειναι τα γραφικα σπιτια. Καποια πραγματα φαινονται σαν να εχουν παγωσει στο χρονο, να εχουν μεινει στασιμα για παντα. Γραφικες μονοκατοικιες, το καστρο, το νησακι.
Ειχα μονο ενα σαββατοκυριακο για να τα δω ολα, οποτε δεν υπηρχε χρονος για καθισιο.
Πρωτα επισκεφτηκα το καστρο. Ξαφνιαστηκα οταν μεσα στο καστρο ειδα οτι ειχε ενα μικρο χωριο απο πανεμορφα κτιρια,και στην ακροπολη υπηρχε το Βυζαντινο Μουσειο,αλλα και φυλακες που μαρτυρησαν πολλοι Ελληνες κατα τη διαρκεια της Τουρκοκρατιας.
Ο προμαχωνας "Λιθαριτσια",στο κεντρο της πολης,προσφερει μια αξεχαστη θεα στη λιμνη.
Στο νησακι βρισκεται το σπιτι της Κυρα Φροσυνης, την οποια επνιξε ο αλη πασας επειδη ητανε πανεμορφη και αυτη δεν τον ηθελε...Επισης μεσα σε εστιατορια, υπαρχουν πολλα βατραχια και χελια,σπεσιαλιτε των μαγαζιων αυτων...(!)...Η πανεμορφη λιμνη Παμβωτιδα, λιγο βρωμικη βεβαια αν πλησιασεις και την μυρισεις, δινει αλλον αερα στη βολτα γυρω απο το καστρο.
Η πανεπιστημιουπολη ειναι μια τεραστια εκταση με αρκετες σχολες μεσα, και ολοι οι ενοικοι της δινουν και μια ξεχωριστη νοτα στην πολη.
Επειδη ομως ενας φοιτητης δεν ασχολειται μονο με τα ιστορικα κομματια, και την υπεροχη θεα, ας παμε και σε ποιο "λαικα" πραγματα.
Οι Γιαννιωτες ειναι λατρεις του καλου φαγητου. Καθε κυριακη τα εστιατορια διπλα στη λιμνη γεμιζουν με πεινασμενες οικογενειες, που δοκιμαζουν τα κοντοσουβλια αλλα και πολλα ψαρια. Ειδικη προταση εχουμε να κανουμε για το εστιατοριο " Μυροβολος", στο Μωλο, οπου δοκιμασαμε την αραβικη γευση απο Μπαχρειν(πιατο ημερας). Επισης να δοκιμασετε το τυρι Μετσοβονε. Αν σας αρεσουνε οι κρεπες,μην παραλειψετε να πατε και απο το HIPPO, διπλα στο καστρο.
Φοιτητες και μπαρ....αξιες αλληλενδετες.
Το "Μπακαρα", διπλα στο ταχυδρομειο,ειναι ενας χωρος που παλια υπηρχε ενα σινεμα,και τωρα ενα πολυ ομορφο μπαρ, με ενα τεραστιο ενυδρειο. Σας το προτεινουμε για ολες τις ωρες της ημερας.
Τα "Ναυτακια" διπλα στο καστρο ειναι ισως το καλυτερο μερος για καφε το μεσημερι,αλλα ενδεικνυται και για ποτο το βραδυ. Αν σας αρεσει η ροκ μουσικη, διπλα στα ναυτακια, το ροκαδικο "Σκαλα" ειναι πολυ ωραιο μερος για το βραδυ. Αν παλι σας αρεσει το κρασι, μην παραλειψετε να πατε απο την " Μυσταγωγεια". Το ''Flocafe'' και το ''La Suite'' στο Μωλο ειναι γνωστα στεκια της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ!


Για να ολοκληρωσουμε την συντομη περιηγηση μας, ρωτησαμε εναν φοιτητη να μας πει μια τυπικη καθημερινη μερα απο τη ζωη του στα Γιαννενα :

7.30 Ξυπνημα με το ζορι

8.00 Παιρνω το λεωφορειο για το πανεπιστημιο

8.45 Παιρνω ενα εξαιρετικο πρωινο στη λεσχη

9.00 Μπαινω για μαθημα, προσπαθωντας να ηρεμησω απο το βαρβαρο ξυπνημα

13.30 Επιτελους Διαλλειμα για φαγητο στη λεσχη. Δευτερα-Τεταρτη-Παρασκευη το φαγητο δεν παλευεται,οποτε παω σε καποιο αλλο κυλικειο της σχολης για κρυο σαντουιτς

14.30 Καφες στο κυλικειο, βρισκω συναδελφους

15.45 Εργαστηριο

17.45 Αναχωρηση για το σπιτι

18.15 Υπνος....

20.30 Ξυπνημα,και ασχολια με δραστηριοτητες που δεν επιτρεπει το υφος της σελιδας αυτης να αναφερω

21.30 Ντουζ, "Μαρια η ασχημη", γενικο χαζεμα στην τηλεοραση,ειδοποιηση φιλων για εξοδο

22.30 Χαρτια, ισως και Μονοπολυ

23.30 Προετοιμασια για εξοδο

23.31 Εξοδος

01.40 Εισοδος

02.00 Υπνος


Τελειωνοντας, θελω να πω οτι μου θυμιζε πολη την Ξανθη, γιατι ειναι μια πολη ζεστη, οι φοιτητες ειναι κοντα, νιωθεις ζεστασια απο τους κατοικους.
Θα ελεγα οτι το σαβ/κο ητανε πληρες, και αξιζει να ξαναπαω.
Καλη Πρωτομαγια!


Υ.Γ. Μια σελιδα που θα βοηθησει πολυ τον επισκεπτη των Ιωαννινων :
http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Ioanninon/Aksiotheata_Ioanninon/greek_version/xartis.htm

Θανος

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Εχω ακουσει τα καλυτερα για τα Γιαννενα,αλλα ακομη δεν εχω καταφερει να ερθρω...