Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Windows Vista - Μικροπροβληματα

Παιδια βρηκα ενα ενδιαφερον αρθρο στο in.gr του (Του Νίκου Βασιλάκου) και πιστευω πως πρεπει να το διαβασετε γιαυτο κ το ανεβασα.

Η πλειοψηφία των χρηστών αναφέρει τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόβλημα προσπαθώντας να λειτουργήσουν τα Vista με υπάρχοντα προγράμματα ή το υλικό και τα περιφερειακά που διαθέτουν.

Όσον αφορά στην εμφάνιση όμως, όλοι συμφωνούν: Τα Vista δείχνουν υπέροχα!

Ενθουσιασμένοι με το Aero

Οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν ότι η νέα εμφάνιση είναι μεγάλη πρόοδος. Το ημιδιαφανές περιβάλλον Aerο που διατίθεται με τις έκδοσεις Premium και Ultimate είναιαπό τα χαρακτηριστικά των Vista που δικαιολογούν την έκφραση της Μicrosoft "The Wow starts now" (Το καταπληκτικό αρχίζει τώρα).

Κάρτες γραφικών και οδηγοί αναπαραγωγής πολυμέσων

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα των χρηστών είναι η απόκτηση των σωστών οδηγών εικόνας και ήχου για να απολαύσουν το περιβάλλον εργασίας Aero και το DirectX 10 (DX10), το οποίο δίνει ρεαλιστική και ταχύτερη απόδοση στα παιγνίδια.

Προβλήματα συνεργασίας των καρτών γραφικών είναι στην κορυφή των αναφορών, ακολουθούμενα από προβλήματα με τις κάρτες ήχου και δυσλειτουργίες των web καμερών.

Συγκεκριμένα, η nVidia, κυκλοφόρησε νέους οδηγούς για τις κάρτες των σειρών GeForce 6 και 7 στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά όχι και για την GeForce 8800 για την οποία οδηγοί κυκλοφόρησαν τρεις εβδομάδες αργότερα. Αυτό διότι, σύμφωνα με την εταιρεία nVidia, η δημιουργία οδηγών για τα Vista είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι για τα ΧΡ.

Αλλαγές στον τρόπο εγκατάστασης προγραμμάτων

Αρνητικά σχόλια σημειώθηκαν για το User Account Control. Στα XP, ήταν ευκολότερο να εγκαταστήσει κανείς λογισμικό, ενώ με τις ρυθμίσεις των Vista, πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε αλλαγή στο σύστημα. Αυτό βέβαια αποτρέπει την αυτόματη εγκατάσταση επιβλαβούς λογισμικού, αλλά επιβαρύνει την καθημερινότητα του απλού χρήστη.

Προβλήματα με Antivirus και Firewall

Τα μέτρα ασφάλειας των Vista δυσχεραίνουν την ορθή λειτουργία και του νόμιμου λογισμικού και ειδικά του λογισμικού ασφάλειας. Το 50% των χρηστών είχε προβλήματα με την χρήση εφαρμογών στα Vista, με τους ανιχνευτές ιών, τους πύρινους τοίχους και τα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων να παρουσιάζουν τα περισσότερα.

Η ZoneAlarm σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέα φιλική προς τα Vista έκδοση, ενώ McAfee και Symantec σκοπεύουν να ανταποκριθούν στο νέο λειτουργικό, καθώς οι εκδόσεις τους είναι ακόμη συμβατές μόνο με την 32-bit έκδοση των Vista, αλλά για την 64-bit το λογισμικό ασφαλείας τους θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του 2007.

Ευκολότερα όταν είναι προεγκατεστημένα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όσοι χρήστες έλαβαν το νέο λειτουργικό προεγκατεστημένο σε νέο μηχάνημα αντιμετώπισαν τα λιγότερα προβλήματα.

Καταλήγωντας, αξίζει να αναφερθεί ότι το 50% των χρηστών που έχουν Vista είχαν ένα τουλάχιστον πρόγραμμα που δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν στο νέο λειτουργικό.

GP

1 σχόλιο:

Linda είπε...

Θα πάρω υπολογιστή το καλοκαίρι αλλά θα εγκαταστήσω τα XP. Εαν δεν βγει service pack 1 και δεν περασουν 2 χρόνια τα Vista δεν θα τα βάλω. Δεν είμαι ενάντια στη νέα τεχνολογία. Απεναντίας. Απλά όσο και να με γοητεύει η ιδέα των καινούργιων windows άλλο τόσο με εκνευρίζει όταν πάει κάτι στραβά στο σύστημα και καταρρέει... Και εαν βρεις λύσει έχει καλώς... Αλλά μιας και ακόμα δεν υπάρχει η τεχνογνωσία στην παρούσα φάση (πέραν από εμένα) και πολλών τεχνικών, προτιμώ να φανώ λιγάκι συντηρητική σε αυτή τη φάση.