Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Ομορφα αυτοκινητα - Μερος 1ο

Στον πανζουρλισμο των δοσεων και τον προσιτων αυτοκινητων-χοντροκουβαδων,που ολα ειναι στο τελος ιδια,θα ηθελα να κανω ενα αφιερωμα σε ομορφα αυτοκινητα που περασαν απο την παραγωγη τις τελευταιες 7 δεκαετιες. Για καθε δεκαετια θα παραθεσω δυο αυτοκινητα,ξεκινωντας απο το 1940 και φτανοντας μεχρι τις μερες μας...Ολα τα αυτοκινητα ειναι προσιτα στον λαο εκτος απο ενα...Το αφιερωμα θα γινει σε δυο ισομερη σκελη.

1940-1949


Το Beetle ειναι η μεγαλυτερη επιτυχια της VW,και αυτο που την εκανε γνωστη σε ολη την Ευρωπη και αργοτερα στον κοσμο. Το Beetle σχεδιαστηκε απο τον Ferdinand Porsche,ο οποιος αργοτερα ανοιξε την ομωνυμη δικια του εταιρεια...Πρακτικο και ομορφο, πρωτοφτιαχτηκε το 1938 αλλα η επιλογη μας ειναι το καμπριο που βελτιωθηκε απο τον οικο Karmann και κυκλοφορησε το 1949.




To MG TC του 1947 ειναι ενα απο τα πρωτα ομορφα roadster της αγγλιας, απο το το οποιο εμπευστηκε αργοτερα και ολη η σειρα των roadster της MG ,αφηνοντας εποχη στην Αγγλια και σε ολη την Ευρωπη. Απο εδω ξεκινησαν ολα λοιπον...






1950-1959

Τo Μini Minor ξεκινησε να παραγεται το 1959 και απο τοτε εχει πουλησει περιπου 5.4 εκατομμυρια κομματια. Σχεδιαστηκε απο τον Αλεκο Ισσιγονη, και περασε στην παραγωγη απο τον σχεδιαστη και παραγωγο αυτοκινητων Formula 1,κυριο John Cooper. Ενα πραγματικο αυτοκινητο,χωρις περιττα πραγματα, μικρη καταναλωση,γλυκο σαν σκυλακι, γρηγορο και ευελικτο σα γατα,και συνηθως βαμμενο σαν κροκοδειλος(το χρωμα αυτο ειναι γνωστο σαν "British Racing Green".)




To Fiat 500 ξεκινησε να παραγεται στην Ιταλια το 1957.Ειναι 500 κυβικα,20 ουσιαστικα αλογα,και κραταει αναμνησεις περισσοτερες απο καθε αλλο αμαξι 50 δοσεων. Γυρναγε στην Ιταλια κατω απο τον καυτο ηλιο,ψαχνοντας παραλιες να αραξει,ψαχνοντας φιλους να μιλησει,ψαχνοντας αγαπες να χαθει μαζι τους. Η ξαδερφη του η Βεσπα καμια φορα το αναγκαζε να κλειστει μεσα, αλλα δεν παραπονιοτανε...Θα ξαναβγαινε εξω σιγουρα. Ενα πραγματικα κλασσικο και ομορφο αυτοκινητο,αναβιωνεται το 2008...Προσεχως στα καταστηματα της γειτονιας σας..

1960-1969



Η νεα δεκαετια μας ξαναπαει παλι στην Αγγλια για να δουμε το Triumph Spitfire. Σχεδιασμενο απο τον Ιταλο Μιτσελοτι, βγηκε στην αγορα για να συναγωνιστει τα ηδη υπαρχοντα MG και Austin Healy roadsters. Το κλασσικο πρασινο αγγλικο χρωμα,η ανοιχτη οροφη που σπανια ανοιγεις στην Αγγλια, αγγλικη σοβαροτητα και ιταλικη φινετσα συνδυασμενη, δινουν ενα πολυ αρτιο συνολο.





Η Jaguar E-Type ειναι ο εκτροχιασμος μας απο τα προσιτα αυτοκινητα,γιατι απλα η φωτογραφια τα λεει ολα. Το ονειρο καθε αγγλου εκεινη την εποχη, κοστολογημενη αρκετα χαμηλα σε σχεση με τον ακριβο ανταγωνισμο,πουλησε περιπου 70000 κομματια σε 14 χρονια. Μια αγγλιδα απο τις σπανιες, απο τοτε οι αγγλοι εχουνε να φτιαξουνε κατι πραγματικα τοσο ομορφο..



(το αφιερωμα συνεχιζεται σε μερικες μερες....)

Δεν υπάρχουν σχόλια: