Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring


ΠΡΟΣΟΧΗ: παρακατω αποκαλυπτονται αρκετες πτυχες του σεναριου της ταινιας. Ο γραφων προτεινει να διαβασετε μονο τη σελιδα στο imdb που δινει παρακατω, και μονο την πρωτη προταση του σχολιασμου και να συνεχισει παρακατω μονο αν αποφασισει να δει την ταινια πρωτα(αλλιως θα χαλασει η χαρα της παρακολουθησης). Αυτο ισχυει για ολες τις ταινιες που παρουσιαζονται εδω.

Η ζωη ενος μοναχου συγχρονιζεται με τις εποχες του χρονου. Στην ανοιξη ητανε μικρος και εξερευνουσε, στο καλοκαιρι ερωτευμενος και ευτυχισμενος, στο φθινοπωρο βασανισμενος μετα απο εγκλημα και το χειμωνα εξελισσοταν. Οταν ξαναηρθε η ανοιξη χρησιμοποιησε τις ιδιες τακτικες με την προηγουμενη ανοιξη, οταν ηταν μικρος. Για ολα τον ειχε προειδοποιησει ο πνευματικος του πατερας...

Η σιωπη επικρατει σε αυτην την ταινια. Θυμιζει εντονα τον Κουροσαβα η ακομα και τον Μπεργκμαν. Ομως χρησιμοποιειται πολυ σωστα γιατι και το τοπιο προδιαθετει για κατι τετοιο. Μια λιμνη στη μεση του πουθενα, αναμεσα σε μικρα βουνα. Η απλοτητα σε ολο της το μεγαλειο.

Αυτη η ταινια δειχνει ξεκαθαρα τον κυκλο της ζωης και πως συμπεριφερομαστε σε καθε κατασταση, οπως στο παθος του ερωτισμου, στα βασανιστηρια απο τον ιδιο μας τον εαυτο μετα απο καποιο εγκλημα, στη διδαχη ενος μικρου ανθρωπου για τα πραγματα της ζωης, αφου ομως πρωτα εχει επελθει η λυτρωση του δασκαλου(γιατι αν δεν εχει επελθει, απλα δεν μπορει να διδαξει, σαν να λεμε οτι δε μπορεις να αγαπησεις πραγματικα αν δεν τα εχεις πρωτα καλα με τον εαυτο σου).

Η ταινια ειναι πολυ χαλαρωτικη και σιγουρα θα την σκεφτεστε παραπανω απο το διωρο που θα αφιερωσετε για να την παρακολουθησετε.


http://www.imdb.com/title/tt0374546/


Προσωπικη βαθμολογια : 7.5/10



Θανος

Δεν υπάρχουν σχόλια: