Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Ο Μικης Θεοδωρακης στο πλευρο των πυροπληκτων


Μια πολυ αξιολογη προσπαθεια εκανε ο Μικης Θεοδωρακης να στηριξει τους πυροπληκτους το σαββατοκυριακο. Μαζι με το Λακη Λαζοπουλο οργανωσαν δυο συναυλιες στο Ηρωδειο, καλωντας παρα πολλους αξιολογους καλλιτεχνες. Προσωπικα γνωριζα για το εργο τους τον Πετρο Γαιτανο, Λεκκα Βασιλη (ο καλλιτεχνης ακομα και να αποφασισει να μην τραγουδαει στις παραστασεις του, τα χερια του και το σωμα του θα τα λενε ολα), Φραγκουλη Μαριο και τον Γιαννη Μπεζο(μου αρεσει σαν ηθοποιος, αλλα αφου ακουσα και τη φωνη του σοκαριστηκα, δεν ειναι τυχαιο που τον διαλεξε ο Θεοδωρακης). Τους υπολοιπους δεν τους γνωριζα(καποιους καθολου, καποιους απλα εχω ακουσει τυχαια τραγουδια), αλλα σιγουρα μου κινησαν την περιεργεια. Αναφερω απλα καποια ονοματα: Θηβαιος Χρηστος, Αλεξια, Ανδρεατος Γερασιμος, Μακεδονας Κωστας, Πανδης Πετρος, Ρεμος Αντωνης και Αννα Φονσου). Η συγκινηση εφτασε στο αποκορυφωμα της οταν στο τελος τραγουδησε και ο ιδιος ο Θεοδωρακης, υποβασταζομενος απο εναν συνοδο του λογω προχωρημενης ηλικιας πια.

Το project θυμιζει πολυ το Live Aid(1985) και τα ηχογραφημενα κομματια οπως το Do they know its Christmas απο το Band Aid. Οι καλλιτεχνες προσπαθουν να ειναι κοντα στα προβληματα της γης και να στηριζουν τις καταστροφες. Ο Θεοδωρακης εχει κανει παρα πολλες συναυλιες με σκοπο να στηριξει δυσκολιες ανθρωπων, οπως την περιοδεια του για την πυρηνικη ενεργεια μετα την καταστροφη στο Τσερνομπιλ το 1986 και τις συναυλιες το 1990 υπο την αιγιδα της Διεθνους αμνηστιας.

Το 1985 η συναυλια Live Aid ειχε γινει στο Wembley. Ειχε μαζευτει 75000 κοσμος. Εδω ειχαμε μονο 5000 στο Ωδειο του Ηρωδου Αττικου. Ομως ο ναος του ποδοσφαιρου δε μπορει ουτε καν να πλησιασει την αιγλη του Ωδειου. Η Ελλαδα εχει πολιτιστικη κληρονομια που τη θαυμαζει ολη η Υφηλιος. Ας μην την υποτιμαμε.

Θανος

Δεν υπάρχουν σχόλια: