Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Χωρις ελευθερη βουληση

Αν ο ανθρωπος δεν εχει στην πραγματικοτητα ελευθερη βουληση,οπως καποιες επιστημονικες ερευνες τεινουν να δειξουν,τα πραγματα ισως ηταν πολυ χειροτερα απο οσο φανταζομαστε. Σκεφτειτε να γεννιοσασταν σαν ανοιχτο βιβλιο για τους επιστημονες. Να ξερανε απο το DNA σας για το τι προκειται να κανετε στη ζωη σας,τι τασεις εχετε,τι ορεξεις,τι γουστα.
Ενα κομματι της ολης υποθεσης θα ητανε το σωφρονιστικο. Θα ειχαμε παρα πολλες φυλακες μαλλον. Γιατι ξεροντας οτι καποιος ειναι πολυ πιθανον να ειναι παιδοφιλος και να κακοποιει παιδια,η ειναι μανιακος και θα σκοτωνει ασυστολα με ενα πριονι,τοτε αυτον θα τον ειχες φυλακη απο τη μερα που γεννηθηκε. Φυσικα και δε θα ειχε κανενα νοημα η ζωη αυτου του ανθρωπου στη φυλακη. Αλλα τι επιλογες εχουμε; Να τον αφησουμε ελευθερο και να σκοτωνει,η να τον κλεισουμε φυλακη,να ζει τελειως μιζερα,και να μη σκοτωνει;
Σκεφτειτε να ξερανε οι επιστημονες απο πριν για το τι θα γινουν τα παιδια σας. Αν σας ελεγαν οτι ο συνδυασμος του DNA σας με τον αγαπημενο-η σας θα φερει στον κοσμο τον καινουργιο Ρωχαμη,τοτε τι θα κανατε; θα πεφτατε απο τα συννεφα για αρχη,για το παιδι σας που παντα ονειρευοσασταν να μπει πανεπιστημιο,και θα ψαχνατε αλλο συντροφο.
Απο την αλλη,η υπαρξη ελευθερης βουλησης μας καθησυχαζει ολους γιατι ξερουμε πως αν ενα παιδακι ειναι οτι οι γονεις προσπαθουν να το κανουν,πιστευουμε οτι εχουμε στα χερια μας την τυχη των παιδιων,αλλα και του εαυτου μας. Κανενας δε θα ηθελε να προσπαθει να γινει παπας,αλλα απο μεσα του να θελει να γαζωσει ολο το χωριο με καλασνικοφ.
Φυσικα, σε ολες τις τασεις,μπαινει η θρησκεια για να δωσει λυση...

Θανος

Δεν υπάρχουν σχόλια: