Τρίτη 24 Απριλίου 2007

Ο Τόλκιν Ξαναζεί!

Μιας και τον τελευταίο καιρό πιάσαμε τα βιβλία ας αναφερθώ, στον καλύτερο κατ εμέ (ξανθιώτικο και αυτό;) συγγραφέα φανταστικού. Τα περιττά λόγια νομίζω είναι φτώχια. Ποιος άλλωστε δεν ξέρει τον Τόλκιν; Ποιος δεν λάτρεψε, έστω, τις ταινίες " Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών"; Ε, αυτό το καιρό ο Τόλκιν ξαναζεί, στα ράφια των καταστημάτων.
Ο άνθρωπος που έπλασε όλο αυτό το κόσμο( Άρντα, Μέση γη, ξωτικά, χόμπιτ, κ.α.)είναι έτοιμος να μας ταξιδέψει για μια ακόμα φορά. Απίστευτο, ε; Και όμως αληθινό!
Για μένα η ιδιοφυΐα του Τόλκιν είναι ασύλληπτη. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας άνθρωπος φαντάστηκε και δημιούργησε όλα αυτά τα πράγματα από το μηδέν. Εμείς σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε ούτε το εμφανές, πόσο μάλιστα κάτι από το μηδέν. Θα μου πείτε είχε διαβάσει πολλές παρόμοιες ιστορίες αφού είχε διδαχτεί αγγλοσαξονικά και αρχαία αγγλικά και στη συνέχεια στο κολλέγιο Έξετερ της Οξφόρδης Αγγλική Φιλολογία αλλά και λόγο της αγάπης του για τις γλώσσες είχε μελετήσει και αρχαία Ουαλικά και Φινλανδικά. Είχε τις επιρροές του δεν αντιλέγω. Αλλά το να τα συνδυάσει, συνδέσει, να προσθέσει καινούργια πράγματα και πάλι μου φαντάζει αδιανόητο. Καταλάβατε τελικά πως θεωρώ τον Τόλκιν το μεγαλύτερο συγγραφέα. Και περνάμε στο καινούργιο του βιβλίο. Να τονίσω πως δεν το έχω διαβάσει. Στις 17 Απριλίου κυκλοφόρησε στα αγγλικά. Ελπίζω σε κανένα μήνα να βρίσκεται στα χέρια μου. Θα ξεσηκώσω όλο το νησί για να το φέρω Ελλάδα. Το νέο βιβλίο ονομάζεται "The children of Hurin".
Βασίζεται σε χειρόγραφα που είχε αφήσει ο Τόλκιν (1892 - 1973), τα οποία επιμελήθηκε, συμπλήρωσε και «έδεσε» ο νεότερος γιος του συγγραφέα, Κρίστοφερ Τόλκιν. Ο Κρίστοφερ είναι σήμερα 83 ετών και από μικρό παιδί υπήρξε ακροατής και αργότερα κριτής των έργων του πατέρα του. Στη διάρκεια των 15 ετών που ο Τόλκιν έγραφε τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο Κρίστοφερ υπήρξε χρήσιμος με συμβουλές και παρατηρήσεις. Αλλωστε, η έκδοση του «The Silmarillion» το 1977 οφείλεται αποκλειστικά στην αφοσίωση του Κρίστοφερ στο έργο του πατέρα του. Πάνω από 30 χρόνια τώρα είναι ο βασικός επιμελητής της λογοτεχνικής κληρονομιάς του Τόλκιν. Και όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει παράλληλα με όλα τα άλλα πάνω στις σημειώσεις για το «Τhe Children of Hurin», που ο Τόλκιν άρχισε να γράφει το 1918! Η έκδοση που κυκλοφορεί τώρα στα βιβλιοπωλεία είναι πολύ όμορφη με την εικονογράφηση του Alan Lee, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της κινηματογραφικής μεταφοράς του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Εχει ήδη θερμανθεί και πάλι το κλίμα γύρω από το έργο του Τόλκιν, το οποίο πολύ πριν περάσει στην ποπ κουλτούρα ήταν κομμάτι της αμιγώς λογοτεχνικής σφαίρας. Αυτήν τη μετατόπιση επεσήμανε στην παρουσίαση του «The Children of Hurin», ο εγγονός του Τόλκιν, Ανταμ, που συνέβαλε και αυτός στ νέα έκδοση. «Ολοι μιλούν για τον κόσμο του Τόλκιν σαν να πρόκειται για ένα προϊόν», δήλωσε. «Ο κόσμος προφανώς ξεχνάει ότι από πίσω υπάρχει ένας δημιουργός που έφτιαξε έναν κόσμο για τους δικούς του λόγους. Χαίρομαι φυσικά για τη μαζική απήχηση των τελευταίων ετών, αλλά είναι κρίμα να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα έργο τέχνης».
Κάποιες τελευταίες πληροφορίες( από κάποιες κριτικές που έχουν, κιόλας, γραφτεί για όσους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν λίαν συντόμως:
  • Είναι πιο ευκολοδιάβαστο από το Σιλμαρίλλιον.
  • Είναι σαν μια επέκταση του 21ου κεφαλαίου " Τούριν Τουράμπαρ" του Σιλμαρίλλιον αλλά...
  • Δεν είναι απαραίτητη η ανάγνωση του.
  • Ο Hurin είναι ένας μεγάλος ήρωας των Ανθρώπων.
  • Ο Τούριν είναι ο γιος του, σε αυτόν κιόλας απευθύνεται και το μεγαλύτερο στόρυ. Η κόρη του η Νίενορ εμφανίζεται αργότερα στο βιβλίο, αλλά παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο. Για αυτό δικαιολογείται η επιλογή του τίλου.
  • Υπάρχουν και κάποια ονόματα από το Lotr.
  • Υπάρχει λίστα ονομάτων στο τέλος για να βοηθήσει τον αναγνώστη.( Μου θυμίζει Σιλμαρίλλιον αυτή η φάση με τα ονόματα)
  • Υπάρχει όπως πάντα χάρτης.
  • Διαβάστε την εισαγωγή. Όπως πάντα ο Κρίστοφερ Τόλκιν φροντίζει να ενημέρωσει όλους αλλά και κυρίως αυτούς που δεν έχουν ξαναδιαβάσει Τόλκιν για τι "παίζει" και να τους βάλει πιο γρήγορα στο κλίμα.
Εγώ προσωπικά το ψάχνω ήδη το βιβλίο. Οι φαν του Τόλκιν ή ακόμα και της φανταστικής λογοτεχνίας είμαι σίγουρος πως θα το διαβάσουν. Οπότε απευθύνομαι σε αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα. Διαβάστε το. Είτε αυτό είτε κάποιο άλλο του Τόλκιν. Στην συνέχεια το ταξίδι στο κόσμο της Μέσης γης θα είναι ατελείωτο και θα σας μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας. Θα ταξιδέψετε σε κόσμους που δεν έχετε ξαναπάει με τον καλύτερο οδηγό, ξεναγό. Θα ξεφύγετε από την καθημερινότητα και δεν θα προβληματιστείτε καθόλου. Εάν θέλετε να προβληματιστείτε και να αναλύσετε καταστάσεις, συνθήκες διαβάστε καλύτερα μαι εφημερίδα.Δεν θα μείνετε μόνο σε ένα είναι σίγουρος.

Καλά Ταξίδια!

koutsou

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

katarxin o tolkien den pe8ane pote gia na xanazisei.Auth einai i mageia enos vivliou. Kanei ton syggrafea tou a8anato.

Enw polloi fans einai 8etika prodia8eteimenoi apenadi sto "Sons of Hurin" egw exw tis epifylaxeis mu epeidi eimai arnitika prodia8eteimenos apenanti ston gio tou. Kapoies praxeis tu ta teleytaia xronia me vriskun poly anti8eto. Sta dika mou matia prospa8ei na vgalei lefta apo simeiwmataria tou patera tou. An o professor zouse kai simera den nomizw oti 8a dexotan pote na ekdwsei aples simeiwseis tou. 8a douleve poly epanw tous gia na tis kanei vivlio, antaxio tis ypoloipis douleias tou. Ews kai to Silmarillion itan demeno apo ton Christopher Tolkien kai 8a eimastan pio tyxeroi an to eixe kanei o idios o J.R.R.

Oi tainies itan yperoxes alla auto giati vasizodan se ena apo ta omorfotera erga tis pagkosmias logotexnias.
Den 8a paw sto allo akro kai 8a ana8ematisw to vivlio alla ws Ellinas 8a vgalw gnwmi vasei pepoi8isewn kai 8a eimai epifylaktikos.