Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Οι 50 πιο Τουριστικοί Προορισμοί

Το γνωστό περιοδικό Forbes Traveler εξέδωσε μια λίστα με τα πιο τουριστικά μέρη στον κόσμο με βάση των αριθμό που τα επισκέπτονται. Για να τα δούμε ένα-ένα.


50.Taj Mahal, Agra, India: 2.4 εκατομμύρια
49.Hermitage Museum, St. Petersburg, Russia: 2.5 εκατομμύρια
48.Pompeii, Italy: 2.5 εκατομμύρια
47.Pyramids of Giza, Egypt: 3 εκατομμύρια
46.Yosemite National Park, Calif.: 3.44 εκατομμύρια
45.Palace of Versailles, France: 3.45 εκατομμύρια
44.The London Eye, London, England: 3.5 εκατομμύρια
43.Natural History Museum, London, England: 3.7 εκατομμύρια
42.Empire State Building, New York, NY: 4 εκατομμύρια
41. Grauman’s Chinese Theater, Hollywood, Calif.: 4 εκατομμύρια
40.American Museum of Natural History, New York, NY: 4 εκατομμύρια
39.The Coliseum, Rome, Italy: 4 εκατομμύρια
38.Sydney Opera House, Sydney, Australia: Περισσότερα από 4 εκατομμύρια
37.The Vatican and its museums, Rome, Italy: 4.2 εκατομμύρια
36.Statue of Liberty, New York, NY: 4.24 εκατομμύρια
35.SeaWorld California, San Diego, Calif.: 4.26 εκατομμύρια
34.Busch Gardens Tampa Bay, Fla.: 4.36 εκατομμύρια
33.Ocean Park, Hong Kong, China: 4.38 εκατομμύρια
32.Tivoli Gardens, Copenhagen, Denmark: 4.4 εκατομμύρια
31.Grand Canyon, Ariz.: 4.4 εκατομμύρια
30.Metropolitan Museum, New York, NY: 4.5 εκατομμύρια
29.National Gallery, London, England : 4.6 εκατομμύρια
28.Universal Studios Los Angeles, Calif.: 4.7 εκατομμύρια
27.British Museum, London, England: 4.8 εκατομμύρια
26.Tate Modern, London, England: 4.9 εκατομμύρια
25.Centre Pompidou, Paris, France: 5.1 εκατομμύρια
24.Hong Kong Disneyland, China: 5.2 εκατομμύρια
23.Yokohama Hakkeijima Sea Paradise, Japan: 5.4 εκατομμύρια
22.Lotte World, Seoul, South Korea: 5.5 εκατομμύρια
21.Pleasure Beach, Blackpool, England: 5.7 εκατομμύρια
20.SeaWorld Florida, Orlando, Fla: 5.740.000 εκατομμύρια
19.Universal Studios/Islands of Adventure at Universal Orlando, Fla: 6 εκατομμύρια
18.Eiffel Tower, Paris, France: 6.7 εκατομμύρια
17.The Forbidden City/Tiananmen Square, Beijing, China: Τουλάχιστον 7 εκατομμύρια
16.Everland, Kyonggi-Do, South Korea: 7.5 εκατομμύρια
15.Musée du Louvre, Paris, France: 7.5 εκατομμύρια
14.Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre, Paris, France: 8 εκατομμύρια
13.Universal Studios Japan, Osaka, Japan: 8.5 εκατομμύρια
12.The Great Smoky Mountain National Park, Tennessee/North Carolina: 9.2 εκατομμύρια
11.The Great Wall of China, Badaling area, China: Περίπου 10 εκατομμύρια
10.Disneyland Paris, Marne-La-Vallee, France: 10.6 εκατομμύρια
9.Notre Dame de Paris, Paris, France: 12 εκατομμύρια
8.Tokyo Disneyland/DisneySea, Tokyo, Japan: 12.9 εκατομμύρια
7.Fisherman’s Wharf/Golden Gate National Recreation Area, San Francisco : 13 εκατομμύρια
6.Niagara Falls, Ontario and New York: 14 εκατομμύρια
5.Disneyland Park, Anaheim, Calif.: 14.7 εκατομμύρια
4.Trafalgar Square, London, England: 15 εκατομμύρια
3.Disney World’s Magic Kingdom, Lake Buena Vista, Fla.: 16.6 εκατομμύρια
2.National Mall & Memorial Parks, Washington, D.C. : Περίπου 25 εκατομμύρια
1.Times Square, New York City, NY: 35 εκατομμύρια

Περιττό να σας πω πως η Ελλάδα δεν είναι πουθενά μέσα στην πενηντάδα. Τόσο διαφήμιση για τον τουρισμό μας, τόσο κίνηση το καλοκαίρι αλλά προφανώς δεν έχουμε τίποτα να επιδείξουμε εκτός από ποτά και ξενύχτια. Μια Ακρόπολη έχουμε και σε αυτή όλο κάτι γίνεται. Είτε απεργία των εργαζομένων είτε έργα. Εάν και Έλληνας, ντρέπομαι που το λέω, την ακρόπολη δεν την έχω επισκεφτεί. Όποτε ήθελα να πάω κάτι γινόταν. Αποτέλεσμα(εδώ γελάμε!) : να δω τα ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο! Η Ιταλία που θεωρητικά σε τουρισμό την συγκρίνουν με την Ελλάδα, μόνο θεωρητική μπορεί να είναι η σύγκριση, αφού πρακτικά τα πάει πολύ καλύτερα. Έχει ένα Κολοσσαίο, και μαι Πομπηία στη πενηντάδα(χωρίς με μετρήσω το Βατικανό, αφού το θεωρώ ανεξάρτητο κράτος).
Δεύτερο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι η Αμερική. Υποτίθεται παγκοσμίως επικρατεί ένα αντιαμερικανικό κίνημα αλλά όλοι εκεί πάμε διακοπές! Για να πω βέβαια και την πουστιά τις υπόθεσης, φαντάζομαι ότι τα μεγάλα νούμερα της Αμερικής προέρχονται κατά πολύ από τον εσωτερικό της τουρισμό. Γιατί η διαφορά της με τα άλλα είναι μεγάλη.
Στην Ευρώπη τα πρωτεία τα έχει η Γαλλία και με διαφορά! 9,10,14,15,18 είναι δικά στο Top 20. Και με μεγάλη μου έκπληξη παρατηρώ ότι δεν είναι ο πύργος του Άιφελ πρώτος από αυτά. Είναι ο 18ος! Πρώτη είναι η Παναγία των Παρισίων. Μπορώ να πω πως χάρηκα όταν είδα πια είναι από την Γαλλία. Στο πρόσφατο μου ταξίδι εκεί τα επισκέφτηκα όλα αυτά. Οπότε μπορώ να λέω ότι είδα αρκετά από το Top 20!
Το άλλο μου μου έκανε εντύπωση είναι πως η Γαλλία έχει τον περισσότερο τουρισμό! Στο μυαλό μου δεν την είχα σαν τουριστική χώρα. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μου γέμιζε το μάτι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Γαλλία είχε περίπου 76 εκατομμύρια τουρίστες το 2005. Ακολούθησε η Ισπανία(!) με 55 εκατομύρια, οι Η.Π.Α. με 50 και η Κίνα με 47. Την πεντάδα έκλεισε η Ιταλία με 37 εκατομμύρια( λίγο πιο πίσω η Βρετανία).
Όταν βλέπετε αυτά τα νούμερα με Ισπανία και Ιταλία μέσα τι σας έρχεται στο μυαλό. Ότι ο πολυδιαφημισμένος μα τουρισμός είναι για τον πο..... Δεν ξέρω τι φταίει και δεν είμαι ο ειδικός, για να το βρω. Αλλά ξέρω ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η Τουρκία ήταν 8η το 2005 και εμείς 17η. Μοιραζόμαστε τις ίδιες θάλασσες, τα ίδια( πάνω κάτω) γεωγραφικά τοπία και όμως είναι από πάνω μας! Δεν λέω και η Τουρκία(και μιλάμε για μια χώρα που πάντα είχε ακραία φαινόμενα εξτρεμισμού) διαφημίζει τον τουρισμό της, αλλά φαίνεται να έχει αποτελέσματα σε σύγκριση με εμάς. Μόνο το spottakia στη τηλεόραση μας μάραναν. Δεν κοιτάμε να κάνουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή.Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Η τελευταία παρατήρηση μου είναι ότι στη πενηντάδα υπάρχουν πολλά μα πολλά πάρκα rollercoaster! Εάν δεν κάνω λάθος τουλάχιστον 10!

*Η φωτογραφία από τον πύργο του Άιφελ είναι από το πρόσφατο ταξίδι μου εκεί.

koutsou

11 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
zouri1 είπε...

ωχ,μονο σε 14-15 μερη απο αυτα εχω παει.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά να λες! Εγώ σε 10 από αυτά. Με έχεις χαλαρά!

captain είπε...

giati den to kanete forward stin petralia...? 8a to latrepsei kai 8a ksanaxasei to fws tis.... ;-)

Linda είπε...

Εγώ πάλι κάνω κακό στον τουρισμό και στα στατιστικά στοιχεία όλων των χωρών.... Έχω πάει μόνο σε 1!!!! προορισμό από τους 50 της λίστας....

Petros είπε...

Ντοντ γουορυ Linda και γω μόνο σε ένα...(τουλάχιστον ειναι το Νο1 yayyyy)..aaaa γουι ντοντ νιντ δε μπλαντι τουριστς!

Erisadesu είπε...

Λοιπόν, διάβασα το ποστ σας σήμερα στην εφημερίδα Αγγελιοχώρος (αν θέλετε να σας την στείλω κιόλας).
Μόλις το διάβασα λέω αυτό το ποστ πρέπει απλά να το σχολιάσω.
Ειδικά όταν είδα την άκυρη αναφορά για τον τουρισμό της Τουρκίας.
Βασικά το περιοδικό αυτό αναφέρει μερικούς προορισμούς που κάποιος μέσος τουρίστας δεν θα επισκεφθεί ποτέ. Δηλαδή πραγματικά η αναφορά μερικών προορισμών ήταν τελείως άστοχη από μέρους της εφημερίδας.
Είναι φυσικό ένα θεματικό της Κίνας ή της Αμερικής να υπάρχει σε αυτή τη λίστα όταν ο εσωτερικός τουρισμός σε αυτές τις χώρες είναι τεράστιος. Όποτε αυτά τα ποσοστά δεν είναι και μετρήσιμα. Δηλαδή θα έπρεπε να αναφέρουν προορισμούς με βάση των αριθμό των αλλοδαπών επισκεπτών. Δηλαδή ρεαλιστικά περισσότεροι αμερικάνοι θα πάνε στο Γκραν Κάνυον από ότι Έλληνες και Αλλοδαποί στον Παρθενώνα.
Γράφετε για μια πολυδιαφημισμένη Ελλάδα... Συγνώμη που το είδατε αυτό και το γράψατε; Η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι και τόσο καλή, ειδικά μπροστά στο Τούρκικο μάρκετινγ. Επίσης αναρωτιέστε γιατί το Τούρκικο τουριστικό προϊόν είναι πιο ελκυστικό από το Ελληνικό παρόλο που ουσιαστικά είναι το ίδιο.
Τα πράγματα είναι απλά. Το τούρκικο προϊόν είναι νέο στην Ευρώπη. Είναι σχετικά νέος προορισμός για τους Ευρωπαίους. Ενώ το Ελληνικό είναι κορεσμένο και έχει παραμείνει στάσιμο. Οι περισσότεροι τουρίστες της Ευρώπης έχουν έρθει και έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα. Από τη δουλεία μου γνώρισα τουρίστες που είχαν πάει σε περισσότερα μέρη στην Ελλάδα από τον μέσο Έλληνα. Είναι φυσικό πλέον οι τουρίστες να προτιμήσουν την Τουρκία αφού είναι κάτι καινούργιο. Η Τουρκία πλέον παρέχει καλύτερα καταλύματα από την Ελλάδα και φυσικά καλύτερες υπηρεσίες, θεωρώ περιττό να αναφέρω την τεράστια οικονομική διαφορά της με την Ελλάδα.
Κλείνοντας παραδοσιακοί Tour Operator που δεν ήθελαν να πουλήσουν την Τουρκία λόγω της αγάπης που είχαν για την χώρα μας στράφηκαν προς την Τουρκία λόγω των τιμών.
Αλήθεια έχετε υπάρξει ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα; Έχετε δει πως μερικοί «επαγγελματίες» συμπεριφέρονται στον τουρίστα; Ακόμη και στον Έλληνα; Στην Τουρκία με τη πρώτο λάθος κλείνει ένα ξενοδοχείο εδώ τι κάνει; Απλά αλλάζει όνομα. Εδώ κοιτάζουν τον πελάτη στην τσέπη και εκεί στα μάτια.
Τελευταία η Ελλάδα άρχισε να προσανατολίζετε σε νέες αγορές όπως αυτή της Ανατολικής Ευρώπης για να προσελκύσει κόσμο. Οι υπόλοιπες χώρες μα ξέρουν πολύ καλά.
Όσο για της άλλες αγορές όπως αυτή της Αμερικής; Αυτοί μόνο την Σαντορίνη ξέρουν. Η προβολή της χώρας μας σε εκείνες της αγορές δεν είναι και τόσο καλή.
Αυτά όλα σκέφθηκα και είπα να τα γράψω. Ελπίζω να έγινα κατανοητή επειδή δυσκολεύομαι πολλές φορές να εκφράσω γραπτώς όλα όσα έχω στο μυαλό μου, και εσείς Ξανθιώτες μου κάντε διάσημη την Ξάνθη για τις φυσικές της ομορφιές και όχι για το Καρναβάλι της. Είναι προτιμότερος ο Αειφόρος Τουρισμός από την πολιτιστική καταστροφή του καρναβαλιού.

Dannossiel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ μαζί σου το post μου. Αντιθέτως συμφωνώ. Απλώς τα λέμε και οι δύο με διαφορετικά λόγια. Απλώς μα επισημάνω 2-3 σημεία.
1ον: Όσο αφορά την διαφήμιση. Ήμουν στη Γαλλία πριν 2 εβδομάδες. Στην ώρα αιχμής των καναλιών, μετά τις ειδήσεις συνήθως, έπαιζε διαφημιστικά της Ελλάδας. Κάθε φορά. Βαρέθηκα να το βλέπω. Άρα διαφήμιση έχουμε. Αλλά μόνο αυτή.
2ον: Δεν διαφωνούμε και για την Τουρκία. Όσοι έχουν πάει στα παράλια της έχουν μείνει με ανοικτό το στόμα. Πολύ καλύτερες υποδομές και ... και ..... Στην Ελλάδα μείναμε μόνο στις διαφημίσεις και δεν κοιτάμε μα κάνουμε τίποτα για τις υποδομές. Όπως σωστά είπες στην Ξάνθη έχουμε το δέλτα του Νέστου, τη λίμνη της Βιστωνίδας κ.α.αλλά καμιά υποδομή. Σε άλλες χώρες και την τελευταία τους πέτρα την εκμεταλλεύονται, εμείς τίποτα.

Το γράφω και πιο συμπυκνωμένα και το post : "Μόνο το spottakia στη τηλεόραση μας μάραναν. Δεν κοιτάμε να κάνουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή."

Και όσο αυτά για την τσέπη πάλι σωστά τα λες.

Α, και ναι θα ήθελα εάν είναι εύκολο να μου στείλεις την εφημερίδα.

Το mail μου: gk7844subs@yahoo.gr

Erisadesu είπε...

ακόμη και οι διαφημίσεις είναι γενικές.
έλεος η Ελλάδα δεν είναι μονο Sun Sea και Sex.
έχουμε και Sights.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστούμε για τη λογική κριτική. Me & γείτονάς μου ήταν απλά προετοιμασία για να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με αυτό. Πήραμε μια αρπαγή ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη της περιοχής μας, αλλά νομίζω έμαθα περισσότερα από αυτήν την θέση. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω μια τέτοια μεγάλη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ελεύθερα εκεί έξω.