Κυριακή 6 Μαΐου 2007

Τι μπορω να κανω εγω για το περιβαλλον;


Το περιβαλλον νοσει, αυτο πια δεν ειναι ψεμα. Παντα λεμε οτι φταινε οι εταιριες, οι βιομηχανιες, οι κυβερνησεις, και παντα καποιος αλλος. Εμεις ομως τι κανουνε για αυτο;
Παρακατω παραθετω μερικα απλα πραγματακια που μπορουμε να ενσωματωσουμε στη ζωη μας ωστε να βοηθησουμε στην προστασια του περιβαλλοντος με τον τροπο μας...

1) Οταν πηγαινετε για ψωνια, προτιμηστε να εχετε παρει μια δικη σας πανινη τσαντα για να βαλετε τα πραγματα. Αν παλι δεν σας βολευει κατι τετοιο, προτιμηστε τις χαρτινες σακουλες απο τις πλαστικες.

2) Τις μπαταριες που χρησιμοποιειτε, να τις πετατε σε ενα συγκεκριμενο καλαθι,και μετα να τις δινετε για ανακυκλωση στους εγκεκριμενους καδους που υπαρχουν σε διαφορα σημεια,οπως στα καταστηματα κινητης τηλεφωνιας και τεχνολογιας. Ειναι επισης καλο να χρησιμοποιειτε επαναφορτιζομενες μπαταριες(και αυτες οταν χαλαμε τις πεταμε με τον ιδιο τροπο)

3)Τοποθετηστε ηλιακο θερμοσιφωνα. Ειναι αστειο να ζουμε σε μια τοσο ηλιολουστη χωρα και να μην εχουμε ηλιακους!Εξοικονομειτε ρευμα ετσι.

4)ξετρυπωστε το ποδηλατο για να πατε στο περιπτερο,και μην παιρνετε το αμαξι. κανετε διπλο καλο: βοηθατε τη φυσικη σας κατασταση,και μειωνετε και τις εκπομπες ρυπων !

5)ανακυκλωστε τα παλια περιοδικα και τις εφημεριδες που διαβαζετε. Μαζεψτε τα σε μια τσαντα και ριξτε τα στον ειδικο καδο ανακυκλωσης της γειτονιας σας.

6)Αντικαταστηστε τις λαμπες πυρακτωσεως,με τις πιο οικονομικες και με μεγαλυτερη διαρκεια ζωης λαμπες φθορισμου. Σβηστε οσα φωτα δε χρειαζεστε πραγματικα

7)Μην αφηνετε τις ηλεκτρικες συσκευες σας σε stand-by. Μια τηλεοραση σε stand-by καταναλωνει περιπου 40 ευρω ρευμα το χρονο!!

8)Αν εχετε φυτα, αφηστε εναν μεγαλο κουβα στην ταρατσα η στον κηπο,και θα γεμισει με το νερο της βροχης. Ποτιστε τα φυτα σας απο εκει.

9)Αγοραστε αναψυκτικα και μπυρες σε επιστρεφομενα γυαλινα μπουκαλια.

10)Μην αφηνετε το νερο να τρεχει ασκοπα στο μπανιο. Προτιμηστε το ντουζ απο το γεμισμα της μπανιερας. Κλειστε τη βρυση οταν βουρτσιζετε τα δοντια σας.

11)Βαλτε σε λειτουργια τον ανεμιστηρα οροφης αντι για το κλιματιστικο. Τα κλιματιστικα δε χρειαζονται οσο πραγματικα τα χρησιμοποιουμε. Με τον ανεμιστηρα οροφης μπορουμε να δροσιστουμε ισως οσο θελουμε. Ενας ανεμιστηρας ειναι περιπου 100 φορες πιο οικονομικος απο ενα κλιματιστικο 9000 BTU!!

12)Μην αναβετε καλοριφερ και ανοιγετε ταυτοχρονα τα παραθυρα. Προσπαθηστε να μονωσετε το σπιτι,ωστε να μη διαφευγει η ζεστη.

13)Οταν πατε να αγορασετε μια καινουργια ηλεκτρικη συσκευη,δωστε βαση και τι ενεργειακο συντελεστη εχει. Οι συσκευες με συντελεστη Α και Β ειναι οι πιο αποτελεσματικες.

14)Προτιμηστε οποτε μπορειτε βιολογικα προιοντα.


Βιβλιογραφια: Greenpeace,περιοδικο ΟΙΚΟ

Θανος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που είσαι εσύ ρε Θάνο και οι οικολογικές σου ανησυχίες και γράφεις ωραία άρθρα μήπως και βάλουμε λίγο μυαλό. Μπράβο!

Linda είπε...

Ωραία τα διαβάσαμε αλλά πόσα από αυτά κάνουμε;
1.Το ένα το θεωρώ γραφικό να γίνει στην Ελλάδα.... ( βέβαια στις λαϊκές το χαρτί παίζει πολύ-και κυνηγάω τα λεμόνια από το δρόμο...)
2.για τις μπαταρίες κάτι άκουσα ότι τις ανακυκλώνουν... Δλδ εαν πάω σε γνωστή αλυσίδα κινητών στην γειτονιά μου θα ξέρουν???
3.Υπάρχει ηλιακός που να τον μεταφέρω από διαμέρισμα σε διαμέρισμα που ενοικιάζω;
4.Ποδήλατο; Με τέτοια ανηφόρα; Πού να το σέρνω;
5.Παλιά περιοδικά... Μπα ...τα cosmopolitan είναι συλλεκτικά
6. Ναι ναι....τα κεράκια δίνουν ρομαντική διάσταση στο σπίτι

8. Τα πλαστικά φυτά δεν 'εχουν καν ανάγκη για νερό!
9. Αναψυκτικό σε γυάλινο; Χμ...πού έχω δει τέτοια;;;
11. Ανεμιστήρας πατώματος κάνει;
12. Τα καλοριφέρ τα ανοίγουν από την οικοδομή και έχω σκάσει... Να μην ανοίγω λες το παράθυρο ,ε;
13. Α ,Β??? Πρώτη φορά τα ακούω...
14.Καλά τα βιολογικά αλλά ρε παιδί μου έχουν διπλάσια τιμή από τα άλλα...


Μπράβο πολύ καλό άρθρο! :)))

Ανώνυμος είπε...

Ναι αν πας στο γερμανο εχουνε κατι μικρους πλαστικους καδους που ριχνουν τις μπαταριες,τις οποιες παραλαμβανει ειδικη εταιρεια ανακυκλωσης μπαταριων!
http://www.afis.gr/faq/
μια εταιρεια που αναλαμβανει την ανακυκλωση μπαταριων...


οσο για τα υπολοιπα.......

Griz είπε...

Λοιπόν αυτά τα οικολογικά σου Posts πολύ μ'αρέσουν όπως έχω ξαναπεί και δεν ξεκουνιέμαι να κάνω εγώ όσο βλέπω τα δικά σου και επαναπαύομαι :))

Linda διαφωνώ σε κάποια απ'αυτά που λες..
1) εγώ για παράδειγμα -δε θεωρώ ότι είμαι γραφική- χρησιμοποιώ πλαστική σακούλα (συνέχεια την ίδια) που έχει μια συγκεκριμένη αλυσίδα super market σε συνεργασία με τη WWF..κοστίζει μόλις 69cents και όταν χαλάσει στην αλλάζουν..

Θάνο για το 5) γνωρίζω ότι τα απορρίμματα των περισσότερων κάδων ανακύκλωσης που υπάρχουν καταλήγουν μαζί με τα υπόλοιπα .. σε αυτό δυστυχώς φταίνε οι δήμοι και γενικότερα οι αρμόδιες αρχές και όχι οι πολίτες.. [παρόλο που και να πήγαιναν εκεί που έπρεπε πάλι δε θα το κάναμε μάλλον]

Αυτό το 6 και το 10 το λέω σε όλο τον κόσμο από όταν ήμουν στο δημοτικό και κανείς δε με ακούει!!! ειδικά με το νερό!!.. όταν πλένουν πιάτα-δόντια κλπ τρελαίνομαι !

μμ..το 4 σε πολλές περιοχές δεν είναι εύκολο [το ποδήλατο] στην Ελλάδα λόγω υψομετρικών διαφορών .. [βλέπε χαρακτηριστικά Καβάλα ή Ζωγράφου Αττικής]. Στην Αθήνα γενικότερα είναι δύσκολο και επικίνδυνο στο κέντρο τουλάχιστον! Αλλά ο κόσμος μπορεί να αποφεύγει το αυτοκίνητο όταν τον βολεύουν οι συγκοινωνίες!!!!

Καλά άμα αρχίσω να μιλάω γι'αυτά δε σταματάω .. ας με σταματήσει κάποιος :Pppp

lovething είπε...

Ωραίο και χρήσιμο post! Δυσκολευόμαστε λίγο να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά στην καθημερινή ζωή κι αυτό γιατί δυστυχώς η οικολογική συνείδηση δεν έχει περάσει στον τρόπο ζωής μας. Νομίζουμε ότι το περιβάλλον και οι πηγές ενέργειας του είναι ανεξάντλητα. Ούτε τα προβλήματα που αρχίζουν πια και εμφανίζονται μας τρομάζουν. Σκεφτόμαστε υποσυνείδητα ότι εμείς δε θα ζούμε όταν ο πλανήτης θα έχει φτάσει σε έσχατο σημείο. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που θα βάλουμε τα λιθαράκια για να κάνουμε βιώσιμο το περιβάλλον που θα κληροδοτήσουμε στους απογόνους μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με αυτόν το δεκάλογο και σίγουρα μπορούμε να βρούμε και άλλα μικρά αλλά ουσιαστικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες του πλανήτη που μας φιλοξενεί.

lovething είπε...

Δεκατετράλογος ήταν τελικά... :Ρ
καί ξέχασα να πω και για τα βιολογικά...Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για μένα είναι τα λαχανικά και πολύ συγκεκριμένα τα μαρούλια!!! Δε συγκρίνεται το βιολογικό μαρούλι με το ντοπαρισμένο μαρούλι γίγας που πουλάνε σε πολλές λαϊκές αγορές, το οποίο κόβεις και βγάζει κάτι περίεργα υγρά! Το βιολογικό είναι ένα μικρό και τρυφερό μαρουλάκι, το πλένεις καλά από τα χωματάκια και το απολαμβάνεις. Είναι ακριβό αλλά πραγματικά το μαρούλι αξίζει. αν το δοκιμάσεις δυσκολεύεσαι να ξαναφάς το μαρούλι γίγας!

Ανώνυμος είπε...

Efarmozw ta perissotera ap'auta nomizw...Anakuklwnw tis mpataries, to xarti, kathws kai oles tis suskeuasies apo guali,plastiko kai ta koutakia twn anapsuktikwn. Episis den gemizw tin mpaniera me nero.Oson afora ton iliako thermosifwna kai tis sakoules ta pragmata edw duskoleuoun, eimai foititria den exw lefta gia iliako thermosifwna, episis oi plastikes sakoules xreiazontai oxi mono gia na metaferoun ta pragmata sto spiti alla kai gia na gemisoun me skoupidia. An den exw sakoules pou tha ta valw ta skoupidia re paidia? Tha sumfwnisw episis oti to podilato duskola xrisimopoiitai stin Athina (voleuoun omws oi sugkoinwnies). Oso gia viologika, nai einai akriva, alla tha dokimasw to maroulaki...Pantws apo ti stigmi pou tha arxiseis meta eukola ta sunithizeis ola auta.