Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

Καφε;


Η καφετέρια των Starbucks έχει κάποια καλά που σπανίζουν στις ελληνικές καφετέριες και την κάνουν να ξεχωρίζει από πολλές.
-Απαγορεύεται το κάπνισμα εκεί μέσα.
-Έχει συνήθως ησυχία ή τουλάχιστον μουσική που δεν σου αποσπά την προσοχή όταν έχεις μια καλή συζήτηση ή όταν διαβάζεις/εργάζεσαι/κοιμάσαι ( Το έχω δει κι αυτο. Απο ένα γκρούπ Ιάπωνες.)
-Οι υπάλληλοι είναι πολύ ευγενικοί (Κάποιες φορές βέβαια μερικοί από αυτούς παραείναι ευγενικοί και...χμμ...χαρούμενοι 'ωρες ώρες, με πιάνετε.)
-Έχει χώρο για laptops και wireless σύνδεση (Χρόνια τώρα, το trademark λημέρι των apple-Macintosh freaks στις ΗΠΑ)
-Οι τουαλέτες τους είναι διαστημικές και ντρέπεσαι να πατήσεις μέσα.

ΑΛΛΑ

Όταν ένα Καφέ ΔΕΝ έχει σερβιτόρους και περιμένεις όρθιος μαζί με μερικές ντουζίνες ακόμη μπροστά απο τον γκισέ ώσπου να παραγγείλεις και να παραλάβεις...

Όταν ένα Καφέ έχει τιμές δολαρίου με μοναδική αλλαγή το νόμισμα σε ευρώ χωρίς οποιαδήποτε μείωση...

Όταν ένα Καφέ σερβίρει ένα...αφέψημα, που κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα το ονόμαζε γαλλικό καφέ, ακόμα κι αν του έβαζες μπερέ, ριγέ ασπρόμαυρη μπλούζα και όλο τον πύργο του Άιφελ στο χερούλι, (για να μην μιλήσω για τον ελληνικό...)

Όταν ένα Καφέ έχει πάντα τραπέζια φίσκα στα σκουπίδια... (γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να το πετάξεις εσύ στα σκουπίδια για τους επόμενους. Βάλτε κανέναν καθαριστή παραπάνω ρε παιδιά, στην Ελλάδα είμαστε.)

Όταν ένα Καφέ έχει ονομάσει τα προϊόντα του τόσο περίεργα, που πρέπει να κρατάς λεξικό και σημειωματάριο για το τι θες να πιείς ώστε να μην ξεχάσεις το όνομα του... (Ναι γεια σας, θα ήθελα ένα Σούπερ Μόκα Αισιτσινέλο++ με τριμμένη την καρύδα αλλά ολόκληρα γρουμπουλάκια βελγικής σοκολάτας, το τρίτο μέγεθος κούπας από το τέλος, σε πήλινο φλιτζάνι, shaken not stirred, λίγη καραμέλα στην μέση, χωρίς ελέφαντα αν μπορείτε, ευχαριστώ.)

Όταν ένα Καφέ δεν έχει απλή καθημερινή ΑΣΠΡΗ ζάχαρη και γαλατάκια αλλά ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ διαφορετικό...

ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΑΠΕ (πως τολμάς και μου το κοτσάρεις στη μέση της Θεσσαλονίκης ρε βλάσφημε!)

Τότε εμείς όταν θέλουμε να πάμε για καφέ και όχι να πετάξουμε ένα δεκάευρο αλλά να μην ευχαριστηθούμε και αυτό που ήπιαμε,
λέμε STARBUCKS? NO THANCKS! και πηγαίνουμε να πιούμε τον πραγματικό καφέ μας σε ένα μέρος όπου οι γλουτιαίες μας περιοχές παραμένουν άθικτες από ξένα χέρια.
Με όλα τα στραβά και κακά των ελληνικών καφετεριών, τις προτιμώ απο ότι αποθεώνει το trendy, το καινούργιο-άρα-ακριβό, το Αμερικάνικο, το Κατέβηκα-Απο-το-Χωριό-μου-Και-την-Είδα-Κάπως.

Υ.Γ. Για να προλάβω το hate-mail το κάπνισμα μπορεί να θεωρηθεί και καλό και κακό, οπότε όποιος γουστάρει το βάζει στην δεύτερη λίστα. Απόλυτα ανθρώπινο.

Constantine

9 σχόλια:

bidibis είπε...

"και...χμμ...χαρούμενοι 'ωρες ώρες, με πιάνετε.)"


Εννοείς ότι είναι τοιούτοι;-)

Kαλά έχειη Ξάνθη sturbacks. Έφτασε η παγκοσμιοποίηση ως εκεί;

Οι s λένε ότιέχουν καλύτερο καρναβάλι απο το δικό σας - είναι αλήθεια;

Ανώνυμος είπε...

ειμαστε το δευτερο καλυτερο καρναβαλι μετα την πατρα νομιζω.
για τα starbucks θεσσαλονικης γραφει.

Linda είπε...

Πές τα Χρυσόστομε!!! Αμάν με αυτά τα Starbucks τι μανία έχει πιάσει τον κόσμο θεέ μου και εκεί στα λημέρια μου. Και αλήθεια, υπολογίσατε ποτέ πόσες θερμίδες έχει το καθένα από εκείνο με την αλυσίδα όνομα;;; Οτιδήποτε σε light έκδοση ξεκινά από 5οο θερμίδες!!! Μάλιστα!! Και από εκεί και πέρα η ανοδική πορεία και το χάος... Δλδ με λίγα λόγια, εαν είναι να πιεις ένα καφέ και να χρεωθείς τόσο οικονομικά όσο και θερμιδικά ισοδύναμα με δύο γεύματα ...., ε τότε να μου λείπει!!!

Ανώνυμος είπε...

Εχω παει 4 φορες starbucks λογω αλλων.Δε ξαναπαταω, γιατι θεωρω πως δεν εχει καμια αξια σαν franchise και ο μονος λογος που το κρατα ορθιο ειναι η περιεργεια.
Τιμες οτι να 'ναι και περα απο το τυπου Mc-Service-with-a-smile σερβιρισμα, υπαρχει πληρης απουσια εμπαθειας (με την αρχαιοελληνικη εννοια), οχι πως τα υπολοιπα cafe' δρεπουν δαφνες...

Ανώνυμος είπε...

poly sostos file, den tin palevoun ta starbucks. An kai diafono katheta me to tsigaro sta kala, ego to vazo sta POLY asxima. Megalo meionektima.
Frappe forever!

Equilibrium είπε...

Το κάπνισμα το βάζω στην θετική κατηγορία ώς white n nerdy. Το να μαζευει ο πρωηγούμενος το τραπέζι του πολύ ευαχαρίστως θα τον υποχρέωνα με δίκανο να το κάνει.

Το πρόβλημα στα Starbucks είναι ότι έχουν ξεχάσει με ποια νοοτροποία άνοιξαν και τι κόσμο στόχευαν. Το κυλικείο στο πολυτεχνείο της ξάνθης έχει εξίσου καλό καφέ (ελαφρως λιγότερη ποικιλία) και πραγματικά ευγενικά άτομα, και το σημαντικότερο τιμές για φοιτητες.

Griz είπε...

Τα θετικά που έγραψες, και κατά τη γνώμη μου ισχύουν , με κάνουν να θέλω να πηγαίνω αραιά και πού.
Ποτέ δε θα το έκανα στέκι γιατί οι τιμές είναι υψηλές και πραγματικά έπρεπε να προσαρμοστούν λίγο στα ελληνικά δεδομένα, ειδικότερα με την προσθήκη του frappe στον κατάλογό τους! Έλεος.. here is Greece :P

lovething είπε...

Πάντως όσο για τις τιμές, γιατί εμένα το περιβάλλον πραγματικά μου αρέσει, έχω να πω το εξής: στην καφετέρια που συχνάζουμε ο καφές έχει 3,30 (o γαλλικός καφές), σε πιο special καφετέριες ο καφές αγγίζει τα 4 ευρώ. Άρα νομίζω ότι πρέπει γενικά να γίνει μια αναπροσαρμογή τιμών και όχι απλά στα Starbucks. Θυμάμαι ότι ο καφές στην Ξάνθη είναι φθηνότερος γενικά. Στην Αθήνα όμως δεν έχουμε τέτοιες τιμές και οι τιμές μια συνηθισμένης καφετέριας δεν απέχουν και πολύ από τα Starbucks. Πάντως τα πρέπει να παραδεχτούμε ότι με το αντικαπνιστικό τους σύστημα έσπασαν ένα μεγάλο κατεστημένο. Και μη μου πείτε ότι και άλλες καφετέριες έχουν χώρο για μη καπνιστές. Γιατί αυτός ο χώρος ή ειναι γενικά πολύ περιορισμένος ή δίπλα,σχεδόν μέσα στην τουαλέτα ή αρχίζει στο διπλανό τραπέζι από εκεί που τελειώνει ο χώρος των καπνιστών.Δουλευόμαστε δηλαδή?

Ανώνυμος είπε...

Mporeis na pieis kafe, eite galliko eite frappe, stin idia tin Aristotelous kai na plirwseis 2 euro.
Twra an pineis kafe sto Kolwnaki h sthn paraliaki tis 8esalonikis epeidi PREPEI, e akoumpa ta 5eura eley8era. Etsi zoune oi ekmetalleytes pou exoun auta ta magazia.