Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

Ένα βήμα πιο κοντά στο ''Star Trek'' η επιστήμη

Έναν νέο τρόπο αποστολής πληροφοριών μέσω αέρα, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνολογία της κβαντικής τηλεμεταφοράς, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Μία ομάδα φυσικών μετέφερε δεδομένα σε απόσταση 89 μιλίων από τις Κανάριες νήσους του La Palma στο γειτονικό νησί της Τενερίφης, δέκα φορές μακρύτερα από την προηγούμενη προσπάθεια τηλεμεταφοράς σε ελεύθερο χώρο.

Για τη μεταφορά των πληροφοριών μεταξύ των δύο νησιών χρησιμοποιήθηκαν μικροσκοπικά πακέτα ή μέρη φωτός και φωτονίων.

Οι τηλεμεταφορείς που χρησιμοποιήθηκαν στο ''Star Trek'' υποστηρίζεται ότι βασίστηκαν στην ιδέα του κβαντισμού και η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία του φαινομένου θα μπορούσαν να έχουν χρηστική αξία στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, η κβαντική τηλεμεταφορά χρησιμοποιήθηκε, έως τώρα, στην πιο απλή μορφή της και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία νέα εποικοδομητική προσέγγιση θα ήταν απαραίτητη αν εφαρμοζόταν ποτέ η τηλεμεταφορά ανθρώπων ή ακόμη και αντικειμένων.

''Πραγματικά θέλαμε να δείξουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στον πραγματικό κόσμο και το όνειρό μας είναι να το δοκιμάσουμε και στο διάστημα. Τέτοια πειράματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για μεταφορά πληροφοριών μεταξύ περιοχών'', δήλωσε ο δρ. Ursin.

πηγή: contra.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Beam us up, Scotty!

Ανώνυμος είπε...

Yπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. ΄Αλλο να μεταφέρονται με φωτόνια πληροφορίες και άλλο η ύλη. Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο; Θα φανεί. Το Σταρ Τρεκ και οι τηλεμεταφορές είναι μακριά πάντως ακόμη.