Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Καταναλωση κρεατος και προστασια περιβαλλοντος δεν συμβαδιζουν


Συμφωνα με μια εκθεση των ηνωμενων εθνων πριν μερικους μηνες, η κτηνοτροφια ειναι ο μεγαλυτερος κινδυνος για το περιβαλλον, με την ερημοποιηση και υποβαθμιση των εδαφων αλλα και την μολυνση του αερα και του νερου να ακολουθουν. Περιπου το 1/5 των εκπομπων αεριων προκαλειται απο την κτηνοτροφια, περισσοτερο απο τις εκπομπες ολων των μεταφορικων μεσων μαζι! Αυτο συμβαινει γιατι τα κοπρανα των ζωων παραγουν μεθανιο και νιτρωδη αερια, τα οποια εχουν 20 και 300 φορες περιπου την ιδιοτητα του διοξειδιου του ανθρακα να παγιδευει τη θερμοτητα,αντιστοιχα. Η κτηνοτροφια προκαλει το 65% των νιτρωδων αεριων και 37% του μεθανιου που παραγονται απο ανθρωπινες δραστηριοτητες.
Πολυ μεγαλες εκτασεις γης ειναι αφιερωμενες μονο στην κτηνοτροφια, και επειδη η ζητηση μεγαλωνει, η αποψιλωση δασων προς ευρεση νεων χωρων ειναι αναγκαστικη.
Φαινεται λοιπον οτι η καταναλωση κρεατος οχι μονο ειναι επιζημια για το σωμα μας αν γινεται σε μεγαλες ποσοτητες, αλλα ειναι και επιζημια για το περιβαλλον. Θα πρεπει να μαθουμε να κανουμε διαιτες βασισμενες σε φυτα και οχι σε ζωα. Ετσι οχι μονο μειωνουμε τις τοξινες στο σωμα μας, αλλα θα μειωσουμε και τις αναγκες σε κρεας, δινοντας την ευκαιρια στη γη μας να μπορεσει να αντεξει την παραμονη μας πανω της.

Θανος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1 δισεκατομύριο άνθρωποι (και κάτι παραπάνω) ζούνε απο την κτηνοτροφία.
Θεωρώ αυτή την έρευνα το απαύγασμα του κυνισμού και της υποκρισίας του ανθρώπου(αν και συνεχώς ξεπερνάει τις προσδοκίες μου).

οπότε αφού δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός εργασίας το 20% του πλανήτη και να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες του 98%, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αλάξουν οι χαλαροί νόμοι περι φυσικών πόρων. Αν οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις και κινούνται μέσα σε σωστά δοσμένα πλαίσια, το πρόβλημα(?) θα διορθωθεί.
Όσο για το μεθάνιο, το μεθάνιο είναι μόνο ένας απο τους εκατοντάδες διαφορετικους ρύπους και ναι, όπως όλα τα ζωντανά στη Γη, κάνουν κι αυτά την ανάγκη τους. Πιο εύκολα θα μοιράσεις μερικές δισεκατομμύρια ΤΑΠΕΣ για να σταματήσουν να την κάνουν, παρά θα αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ενός πληθυσμού που τρέφεται έτσι απο την αυγή της ύπαρξης του.

Είναι πραγματικά οτι πιο ηλίθιο έχω ακούσει για το συγκεκριμένο θέμα. Κάτι που κάποτε ήταν απόλυτα λογικό (κτηνοτροφία) να "πρέπει" να μειωθεί, αλλά τα υπόλοιπα που κάνουμε εμείς(τα άλλα ζωα) στον κόσμο να συνεχίσουν ώς έχουν.
Οι αγελάδες μας μάραναν!!! Δεν παίζεται τελικά ο άνθρωπος.

Σου αλλάζω τον τίτλο:
"Ανθρωπος και προστασία περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν."
Είναι πολύ πιο σωστός.
Φέρτε έναν μετεωρίτη να μας σ(τρ)ώσει!