Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Cache


η αλλιως...what goes around comes around...

Καποτε ενας μικρος Γαλλος σωβινιστης-ρατσιστης ενιωσε απειλημενος απο ενα Αλγερινο παιδακι, και μηχανοραφωντας καταφερε να το στειλει σε ενα ορφανοτροφειο. Πολλα χρονια μετα ξαναγυρναει στην ζωη του ο Αλγερινος με σκοπο να του θυμησει του Γαλλου τι ειχε κανει, και ο Γαλλος καταρρεει υπο το βαρος των τυψεων του. Η ταινια θυμιζει το Great Expectations, αλλα με διαφορετικο αιτιο και αποτελεσμα: Εδω η κακια που κανει ο μικρος στα 6 του ερχεται να τον στοιχειωσει στα 40 του, ενω στο Great Expectations ο μικρος βοηθαει και οταν μεγαλωσει ανταμοιβεται απο αυτον που βοηθησε.

Το ενηλικο παιδι του Αλγερινου προσπαθει να δωσει το στιγμα του χωρις να θελει να χρησιμοποιησει βια, απλα με διαλογο. Ο σεναριογραφος προσπαθει να δειξει οτι ο ρατσισμος ειναι απαισιο πραγμα, και τα θυματα του ειναι ανθρωποι διατεθειμενοι να συζητησουν και να συνεργαστουν, ακομα και υπο το βαρος των λαθων που εχουν κανει αλλοι σε αυτους. Επισης θελει να δειξει οτι ο ρατσιστης τυραννιεται απο αυτη του την συμπεριφορα, και θελει να κρυφτει απο τον κοσμο, και ισως και απο τον ιδιο του τον εαυτο(εξ ου και ο τιτλος).

Μια ταινια που θα σας βαλει σε σκεψεις, καπως δυσκολη και βαρια, αλλα σιγουρα εποικοδομητικη. Μια απο τις ταινιες που δεν σας κρατανε συντροφια απλα για 2 ωρες, αλλα σας βαζουν να ψαξετε πληροφοριες για το σεναριο και για πραγματα που δεν καταλαβατε στην ταινια.



http://www.imdb.com/title/tt0387898/


Προσωπικη βαθμολογια: 7/10


Δεν υπάρχουν σχόλια: