Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Έλληνες νέοι και Ελληνική τηλεόραση. ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ.


Τηλεόραση: Κάτι το οποίο ήταν ικανό να μας ξυπνάει 7 η ώρα το πρωί όταν ήμασταν σε μονοψήφια (και οχι μόνο) ηλικία για να δούμε τα "παιδικά". Νιώθω κάποιες φορές πως εμείς μεγαλώσαμε αλλά η τηλεόραση οχι. Δεν βλέπω πια ΤV. Νιώθω πως δεν μου προσφέρει κάτι.
Ελάχιστες σειρές μπορούν να σε κρατήσουν κοντά της.
Δεν ξέρω γιατί αλλά νομίζω πως οι ιθύνοντες των εκάστοτε τηλεοπτικών προγραμμάτων νιώθουν πως έχουν να κάνουν μονάχα με:

Νοικόκυρες,
Γιαγιάδες-παππούδες,
Καμένους με τα αθλητικά και την πολιτική,
Ηλίθιους.

Δεν επιτίθομαι σε κανέναν απο αυτούς τους παραπάνω, απλώς λέω οτι η τηλεόραση απευθύνεται σε μια τέτοια βάση. Λειτουργεί σαν Βάλιουμ, σαν αντικαταθλιπτικό. "Δείξτε μου κάποιον πιο απελπισμένο για να φωτιστεί η δικιά μου ζωή."

Ε λοιπόν θέλω να αλλάξει αυτό. Θέλω κάτι που θα μου προσφέρει σε εμένα τον νέο. Μαθητή-φοιτητή-έφηβο-20αρη κλπ. Κάτι που θα με κάνει καλύτερο. Γιατί αν συνεχίσουμε με αυτές τις σπαρακτικά ΑΘΛΙΕΣ εικόνες, τρέμω στην σκέψη για το πως θα είναι το μυαλό μας σε μερικές δεκαετίες, όταν εμείς θα κινούμε αυτό τον καημένο πλανήτη.

Θέλω να δω κάτι για αυτούς, για εμένα. Στην τελική, χέστηκα για το τι γίνεται στα συνέδρια των κομμάτων και στις ομιλίες των πολιτικών. Αυτοι θα βρούνε τον τρόπο να τα διαλύσουν όλα και να μας κάνουν την ζωή πιο δύσκολη.
Δεν δίνω δεκάρα για τους κούτσαβλους που πασάρει η Πάνια και τους μαθαίνουν όλοι. Βας βας βας δεν μας παρατας τας τας;
Ούτε για τις μαλακίες που κάνει η Πάρις Χϊλτον, η Τζούλια Αλεξιάδου ή όπως την λένε, ή το πατριωτάκι η Μπάστα. Τι με νοιάζει εμένα και τι σας νοιάζει και εσάς;;;

Άλεξ και Μαντλίν; Ας το συζητήσουμε λίγο αυτό. Ώρα για κυνισμό:
ΔΕΝ. ΜΕ. ΝΟΙΑΖΕΙ.
Όχι οι ζωές των δυο παιδιών. Γι'αυτές με νοιάζει. Κρίμα για τα ίδια και για τις ζωές των γύρω τους.
ΌΜΩΣ, όσοι κάθονται και διαβάζουν και παρακολουθούν ατέλειωτα ρεπορτάζ και δελτία ειδήσεων, με λαλίστατους καρεκλοκένταυρους να ξερνάνε φωτιά και θειάφι προς πάσα κατεύθυνση, ρίχνοντας ανάθεμα στους πάντες, ε, αυτοί οι άνθρωποι νοιάζονται όσο λίγο όσο κι εγώ. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά λυπήθηκαν και καθόλου για τον χαμό τους. Κάποιος δεν μπορεί να ρωτήσει για τον χαμό εκατοντάδων παιδιών κάθε μέρα... Αν και μπορώ να φανταστώ την απάντηση: " Όταν γίνει ρεπορτάζ και γι'αυτά θα νοιαστούμε"
Δεν τους ενδιαφέρει η ίδια η υπόθεση. Γουστάρουν. Βλέπουν ένα ζωντανό CSI:Miami. Ένα ζωντανό 24. Περιμένουν την ανατροπή μέσα απο τον φανταχτερό τίτλο της espresso ή της Νικολούλη. Όσο για τον ζητιάνο που προσπερνάς στον δρόμο; Βρε δεν πα να... κι αυτός;
Γιατί να ασχοληθώ; Μπορώ να βοηθήσω; Όσοι νιώθετε διαφορετικά, παρακαλώ πείτε το μου και θα σας δώσω ΧΙΛΙΑΔΕΣ αριθμούς λογαριασμών για να βοηθήσετε ζωντανά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Εκεί μπορεί να γίνει η διαφορά.
Κυνικός; Μάλλον ναι. Ρεαλιστής; απόλυτα. Πάντως υποκριτής ΔΕΝ είμαι και ούτε θα με κάνουν. Αφού δεν μπορώ να βοηθήσω και ούτε μπαίνω στον κόπο να κάνω κάτι γι'αυτό, δεν πρόκειται να κάνω τον ταραγμένο θεατή σ'αυτό το υποκριτικό reality show.

Όλοι εσεις που νιώθετε έτσι, που ψάχνεστε στο internet, που διαβάζετε τώρα αυτό το blog αντί να κάθεστε να δείτε Μενεγάκη, ειδήσεις του star ή Πάννια, ΤΙ θα θέλατε να δείτε στην τηλεόραση; Προτού η τηλεόραση αλλάξει σε "αυτό που μαζεύει σκόνη, πάνω απο το dvd-player" ή "το τραπεζάκι για τα σεμεδάκια της γιαγιάς", ας γίνει κάτι καλύτερο.

Εγώ θα ήθελα να δω κάτι που δεν μου το πασάρει κανένας άσχετος που μετράει πλειοψηφίες και φτιάχνει το κανάλι του για να βγάλει λεφτά. Κάτι για τους νέους και φτιαγμενο απο τους νέους; Που θα το δω και θα μου μείνει κάτι. Που θα μπορώ να πάρω κι εγώ μέρος.
Εσείς; ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ. Και όλα γίνονται ;-)

Υ.Γ. Οι ιδέες είναι περίεργο πράγμα. Αλλάζουν τον κόσμο. Έως τώρα δείχνουν να τον αλλάζουν προς το χειρότερο. Ώρα να αντιστρέψουμε αυτή τη ροή. Με μια ιδέα απο τον καθένα.

Constantine

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως ολα αυτα που ζητας δεν μπορει να τα προσφερει η τηλεοραση γιατι απλα δεν πουλανε. και η δωρεαν τηλεοραση ειναι οτι πουλαει. αν θες βαλε nova και βλεπε ολη μερα discovery channel και το history channel και δε θα εχεις προβλημα. Αλλα στο δωρεαν εισαι θυμα της ακροαματικοτητας.
Επισης δε συμφωνω στο γεγονος οτι το να βλεπεις καποιον σε χειροτερη θεση απο σενα για να εκτιμησεις τη θεση σου ειναι αναγκαια κακο. Πολλες φορες ενω ειμαστε ευτυχισμενοι και ηρεμοι μας πιανουν καταθλιψεις που δεν εχουν βαση, γιατι απλα τα θελουμε ολα. Αν ομως δεις καποιον που δεν εχει ματια η ποδια, τοτε καταλαβαινεις οτι απλα εισαι μια χαρα.

Ανώνυμος είπε...

και να τονισω οτι το καναλι της Βουλης ειναι οτι πιο καλο Ελληνικο εχω δει. φοβερο επιπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Thano, me Adoni Georgiadi kai liana Kanneli sti bouli na xtypioudai, ennoeitai pos einai oti pio kalo elliniko yparxei!
Constantine o kynismos pou onomazeis einai ta pragmata pou skeftomaste syxna pykna oloi mas omos den ta akoume pouthena. Ego i erimi pados den ta exo akousei etsi allou kai poly goustara pou ta diavasa edo.
thes thesi? Autos o tropos skepsis sou einai auto pou xreiazetai h TV kai de to exei. Isos epeidi giati ypefthynoi den thelun autous pou vlepoun tileorasi na "katalavainoun" ti tous ginetai. Giati tha ekanan kati allo. Oi eksynoi anthropoi den asxoloudai me tin tv epeidi den tous dinei kati. opos leei o thanos, i dorean tileorasi einai oti poulaei. kai tora auto pou poulaei einai to "elafro" kai to "rixo".
Ayto leo ego.doste kati eksypno kai tha to elegxo.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα δεν εννοω οταν εχει συνδεση απο τη Βουλη, εννοω τις ταινιες που βαζει, και τα ντοκυμαντερ!

Equilibrium είπε...

Αφού μιλάμε για κυνισμό ας συνεχίσω και εγω σε αυτόν τον τόνο.
Η τηλεόραση πέθανε. Μαζί με τα μυαλά όσων επιλέγουν να αποχαυνώνονται σε αυτήν. Δεν περιμένω να αλλάξει κάτι στην τηλεόραση απλά γιατί την βρίσκω τελείως αναποτελεσματική ως μέσω ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Ενοίοτε τα τηλεοπτικά δελτία προσφέρουν κάποια επιπλέον πληροφόρηση και υπάρχουν σειρέ που είναι αρκετά διασκεδαστικές. Αλλα αυτό είναι όλο που μπορεί να προσφέρει σε εμάς.
Γιαυτό τουλάχιστον για μένα έχω στραφεί στο internet και διαδραστικά μέσα ψυχαγωγίας , ενημέρωσης, διασκέδασης στα οποία δεν χρειάζεται να δέχομαι κάθε είδους απόφαση που έχει επιβάλει κάποιος άλλος για μένα.