Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Βιολογικα προιοντα - Γιατι δεν τα παιρνουμε;


Η κοινωνια μας εχει γινει υπερκαταναλωτικη. Βλεποντας παλιοτερα τα υπερμαρκετ της Αμερικης, οι γονεις μας ξετρελαινονταν στην ιδεα να μπουνε σε ενα χωρο που τα εχει ολα. Ολα ετοιμα,να τους περιμενουν ομορφα στοιβαγμενα σε ραφια, τελειως αψογα συσκευασμενα,εντυπωσιακα. Αλλα μεσα στον εξωτερικο εντυπωσιασμο, κρυβοταν κατι τρομερο. Κρυβοντουσαν τεραστιες αποθηκες παραγωγης κρεατος, με τα κοτοπουλα στοιβαγμενα οπως ακριβως και τα αβγα τους στα ραφια των υπερμαρκετ. Κρυβοντουσαν φυτοφαρμακα ικανα να κανουν τα μηλα ατρωτα ακομα και σε κροκοδειλους. Κρυβοταν το ονειρο των μεταλλαγμενων προιοντων, τα οποια, συμφωνα με καλα κρυμμενες μελετες, εχουν πολυ ασχημες συνεπειες για τον ανθρωπο. Η γιαγια στο χωριο γελουσε προκλητικα....

Η γη μας ητανε παντα ισορροπημενη. Ολα της τα σκουπιδια μπορουσε να τα ανακυκλωσει. Με τον ερχομο του ανθρωπου και τις καταχρησεις του, αυτη η ισορροπια τεινει να χαθει,αν δε χαθηκε ηδη.

Η γη εχει μολυνθει πολυ απο την υπερπαραγωγη φαγητων και τις συνεπειες της συνεχης αναζητησης καλυτερων φυτοφαρμακων για αυτα. Τα φυτοφαρμακα εχουν περασει πια στον υδροφορο οριζοντα. Ομως τιποτα δεν εχει χαθει...
Υπαρχουν ακομα καποια μικρα μαγαζια με προιοντα που δεν ειναι ετσι. Προιοντα που θυμιζουν πολυ τον τροπο που τα καλλιεργουσε η γιαγια μας. Τα βιολογικα προιοντα.
Τα μαγαζακια αυτα ειναι λιγα και ακριβα. Χωρις τη στηριξη μας,θα παραμεινουν ετσι.
Αν αγοραζουμε περισσοτερα βιολογικα προιοντα,θα παραγονται σε μεγαλυτερες ποσοτητες, και ετσι θα πεσει το κοστος παραγωγης, και θα ειναι προσιτα σε περισσοτερους.
Ομως ο κοσμος καμια φορα δειχνει να νοιαζεται περισσοτερο για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου, παρα για το τι πραγματικα τρωει. Θα πρεπει να ειναι συλλογικη η προσπαθεια, ωστε να δωσουμε το μηνυμα στις εταιρειες παραγωγης οτι πρεπει να σταματησει αυτο το κακο.

Θανος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως έχει γίνει η μπάλα στην Ελλάδα και με τις γαϊδουρομάδες που έχουμε, καλύτερα να κάθομαι και να κοιτάω τα κουνουπίδια στο ράφι του μανάβη. Πιο πολύ ενδιαφέρον κρύβουν.

Griz είπε...

Θάνο συμφωνώ μαζί σου και υπάρχουν άνθρωποι που τα παίρνουν αυτά τα προϊόντα..εγω!στα super market (της Ξάνθης τουλάχιστον, κι εγώ εδώ μένω!) πρόσφατα εμφανίστηκαν.. και ξεπετάχτηκε και ένα μαγαζάκι κάπου στην πλ.Ελευθερίας κοντά..επίσης υπάρχουν σαμπουάν,καλλυντικά και άλλα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
Παρόλο που αγοράζω τέτοια προϊόντα λόγω προσωπικών οικολογικών ανησυχιών(όπως εσύ φαντάζομαι) δεν πιστεύω ότι θα πέσει η τιμή τους αν τα παίρνει περισσότερος κόσμος.Δε μπορούν να μεγαλώσουν εύκολα την παραγωγή, αν αυξηθεί η ζήτηση απλά θα μεγαλώσει η τιμή γιατί η παραγωγή δε μπορεί να αυξηθεί εύκολα!:/ Δυστυχώς..